Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα της κηδείας του τέως βασιλιά - Τι θα συζητηθεί - Τι ζητά η οικογένεια

 
KONSTANTINOS

Ενημερώθηκε: 11/01/23 - 07:34

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- οι λεπτομέρειες της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη; Με τιμές αρχηγού κράτους; Θα γίνει λαϊκό προσκύνημα της σορού του;

Αυτά και άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν σε διϋπουργική σύσκεψη λίγο μετά τις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις λεπτομέρειες της τελετής για την εξώδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες μετά από μακρά νοσηλεία στο «Υγεία», σε ηλικία 82 ετών.

Ήδη από χθες υπάρχει έντονο παρασκήνιο με την οικογένεια του τέως, και συγκεκριμένα οι δύο γιοί του Παύλος και Νικόλας προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες.

Οι δύο γιοί του τέως ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κυρίως σε σχέση με την τελετή. Την περασμένη Πέμπτη, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρέθηκαν οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, όπου και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα τους και έθεσαν επί τάπητος τα πρώτα διαδικαστικά ζητήματα.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου επιθυμεί η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, που σημαίνει να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Επιμένει, μάλιστα, ότι δικαιούνται κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος.

Ο κ. Γεραπετρίτης κατέγραψε τα δεδομένα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, με δεδομένο ότι ακόμα δεν είχε επέλθει το μοιραίο. Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κ.α.

Το Πολίτευμα, ωστόσο, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983.

Αυτό όπως όλα δείχνουν, αυτά θα είναι και τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί και το Μέγαρο Μαξίμου για να μην αποδεχθεί το αίτημα της οικογένειας του τέως. Την υπόθεση διαχειρίζεται τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πολιτικό της σκέλος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, κάποια εκ των οποίων φαίνεται πως είναι ρυθμισμένα. Για παράδειγμα, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, ώστε ο Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι, εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια του. Σημειωτέον, εκεί ετάφη το 1981 και η μητέρα του, η Φρειδερίκη, και μάλιστα σε μια περίοδο πολιτικά πολωμένη ως προς τα της βασιλείας, επτά μόλις χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.

Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα αφορά το πού θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, καθώς, λόγω και των διεθνών αφίξεων που αναμένονται στη χώρα μας από μέλη βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού, προφανής προορισμός είναι η Μητρόπολη Αθηνών. Το ζήτημα του ιερού ναού δεν αφορά την κυβέρνηση, αν και κατά πληροφορίες, η οικογένεια του τέως μονάρχη έχει κάνει επαφές με την Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην είναι αρνητικός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ