Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Σταρμερ: Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα επιστροφής των Γλυπτών – Τι συζητήθηκε

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: Justin Tallis/Pool Photo via AP

Ενημερώθηκε: 03/12/24 - 21:46

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιρ Στάρμερ φέρεται να είπε πως εάν υπάρξει συναίνεση από το Βρετανικό Μουσείο, η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν διμερή θέματα που αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο να σηματοδοτεί την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

O Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι την πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη ο κ. Στάρμερ τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ενώ το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν έκδηλη κατά την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι συζήτησαν

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και το Κυπριακό.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ έχει στόχο να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι δύο ηγέτες, το Νοέμβριο του 2023 όταν ο Κιρ Στάρμερ ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να θέτει ξανά το θέμα των Γλυπτών.

«Το ζήτημα ετέθη, άλλωστε, είναι ένα διαρκές αίτημα που η Ελλάδα συζητεί με το Βρετανικό Μουσείο. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί διεθνώς θετικό κλίμα για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στη χώρα προέλευσής τους.

«Χρειάζεται χρόνος, διότι η κάθε πλευρά έχει τις κόκκινες γραμμές της» πρόσθεσε η υπουργός πολιτισμού και συμπλήρωσε: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις ελληνοβρετανικές σχέσεις με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ. Το κλίμα ήταν καλό αλλά στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν γίνεται επίσημη αναφορά στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε:
 
«Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Ξεκίνησε υπογραμμίζοντας τη σημασία της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας και επανέλαβε τη φιλοδοξία του για στενότερη συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρώπη.
 
Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν ισχυρές ευκαιρίες για ανάπτυξη και για τις δύο χώρες στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την εκπαίδευση και την άμυνα και προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.
 
Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, οι Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διπλασιάσουν την κοινή δράση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής πρόκλησης.
 
Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες συγκρούσεις, και οι δύο υπογράμμισαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και επανέλαβαν την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να καταστεί δυνατή η περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
 
Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το επόμενο έτος ως μια ευκαιρία να συνεχιστούν αυτές οι σημαντικές συζητήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ