Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το θέμα των δασμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι ο Κινέζος ομόλογός του, του τηλεφώνησε και ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με το Πεκίνο με στόχο μια συμφωνία για τους δασμούς.
«Τηλεφώνησε. Και δεν θεωρώ ότι είναι ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους του», δήλωσε ο Τραμπ.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο αμφισβητεί αυτό που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει «συνομιλίες». Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της δήλωσης Τραμπ, ωστόσο κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην «αποπροσανατολίζει το κοινό» περί διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό TIME δήλωσε ότι θα έχει τελειώσει με τις συμφωνίες για τους δασμούς «σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».
Οταν ερωτήθηκε αν θα θεωρήσει νίκη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούν δασμούς της τάξης του 50% σε έναν χρόνο, ο Τραμπ απάντησε: «Απόλυτη νίκη».
Η Κίνα ίσως αφαιρέσει κάποια αμερικανικά προϊόντα από τους δασμούς
Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τον δασμό 125% για ορισμένες εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το οικονομικό κόστος του εμπορικού πολέμου πλήττει σημαντικά ορισμένες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να καταργήσουν τις πρόσθετες εισφορές στον ιατρικό εξοπλισμό και ορισμένα βιομηχανικά χημικά όπως το αιθάνιο. Το Πεκίνο ετοιμάζεται επίσης να άρει πρόσθετους δασμούς σε τουλάχιστον οκτώ προϊόντα που σχετίζονται με ημιαγωγούς, ανέφερε το πρακτορείο Caijing, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται επίσης να συζητούν την άρση των δασμών για τη μίσθωση αεροπλάνων. Οπως πολλές αεροπορικές εταιρείες, οι αερομεταφορείς της Κίνας δεν έχουν στην κατοχή τους όλα τα αεροσκάφη τους και έτσι πληρώνουν τέλη χρηματοδοτικής μίσθωσης σε τρίτες εταιρείες για να χρησιμοποιούν ορισμένα αεροσκάφη. Πρόκειται για πληρωμές που θα γίνονταν οικονομικά απαγορευτικές με τον πρόσθετο δασμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος των εξαιρέσεων από τις εισφορές δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι πάντα πιθανό οι συζητήσεις περί άρσης να μην καταλήξουν πουθενά. Στο μεταξύ, πάντως, οι εταιρείες σε ευάλωτους από τον εμπορικό πόλεμο τομείς έχουν κληθεί από τις αρχές να υποβάλουν τους τελωνειακούς κωδικούς των αμερικανικών προϊόντων που χρειάζονται για να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς.
Η πιθανότητα απαλλαγής έστω και ορισμένων αγαθών από τους δασμούς ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών, με τα χρηματιστήρια της Ασίας να ανεβαίνουν και το κινεζικό γουάν να περιορίζει σημαντικά τις απώλειες.
«Είναι ένα ακόμη βήμα προς την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Κοκ Χουνγκ Γουόνγκ, επικεφαλής της Maybank Securities, σχολιάζοντας την ενίσχυση των μετοχών του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αν και οι περισσότεροι δεν αναμένουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα παραμερίσουν τις διαφορές τους γρήγορα, είπε ότι «φαίνεται πως τα χειρότερα μπορεί πραγματικά να έχουν περάσει».
Οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαιρέσεις από τις εισφορές γνωστοποιούνται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν πρόσφατα να εξαιρέσουν τα ηλεκτρονικά είδη από τον δασμό 145% που επέβαλαν στις κινεζικές εισαγωγές. Οι υποχωρήσεις των ΗΠΑ και πιθανώς της Κίνας αντανακλούν το πόσο βαθιά συνυφασμένες είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς ορισμένες βασικές βιομηχανίες τους θα πληγούν σε δυσανάλογο βαθμό αν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος.
«Μερικές από τις εταιρείες-μέλη μας ανέφεραν ότι ακόμη και μέσα στην περασμένη εβδομάδα, είχαν μερικά προϊόντα που εισήχθησαν και στις οποίες δεν επιβλήθηκαν δασμοί», δήλωσε ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. «Φαίνεται ότι και οι δύο κυβερνήσεις κινούνται προσεκτικά και δεν θέλουν να σταματήσουν το εμπόριο συνολικά», πρόσθεσε.
Το διάταγμα Τραμπ για εξόρυξη στα βαθέα ύδατα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο εκτελεστικό διάταγμα με στόχο την εντατικοποίηση της εξόρυξης βαθέων υδάτων, τόσο εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων όσο και σε διεθνή ύδατα.
Η κίνηση να επιτραπεί η έρευνά εκτός των εθνικών υδάτων των ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία την κατήγγειλε ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το διάταγμα της Πέμπτης είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά άλλων ενεργειών του Αμερικανού προέδρου που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε πολύτιμα ορυκτά, τα οποία χρησιμοποιούνται στους τομείς της αεροδιαστημικής, της πράσινης τεχνολογίας και της υγείας.
Ο βυθός της θάλασσας περιέχει δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων, που ονομάζονται πολυμεταλλικά οζίδια, τα οποία είναι πλούσια σε κρίσιμα ορυκτά όπως το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες.
Το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ εκδόθηκε με στόχο «την καθιέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιου ηγέτη στην υπεύθυνη εξερεύνηση ορυκτών στον πυθμένα της θάλασσας».
Η κίνηση αυτή φαίνεται να παρακάμπτει τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ σχετικά με την εξόρυξη σε διεθνή ύδατα.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν καθυστερήσει να εκδώσουν άδειες μέχρι να συμφωνηθεί ένα διεθνές πλαίσιο κατανομής των πόρων.
«Η αμερικανική έγκριση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και βλάπτει τα γενικότερα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν.
Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή σπάνιων γαιών και κρίσιμων μετάλλων όπως το κοβάλτιο και το λίθιο.
Ο Τραμπ φέρεται να έχει απογοητευτεί από αυτή τη σχετική αδυναμία των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.
«Θέλουμε οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την Κίνα σε αυτούς τους θαλάσσιους πόρους στον βυθό των ωκεανών», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη.
Για να επιτευχθεί αυτό, το διάταγμα προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν τη διαδικασία έκδοσης αδειών εξερεύνησης και ανάκτησης, τόσο στα δικά τους ύδατα όσο και σε «περιοχές πέρα από την εθνική δικαιοδοσία».
Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εξόρυξη στα βαθέα ύδατα θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών και να δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας.
Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες υποστηρίζουν ένα μορατόριουμ στην πρακτική αυτή έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω επιστημονικές έρευνες.
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα θαλάσσια είδη που ζουν στα βάθη των ωκεανών θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές βλάβες από την εξόρυξη.
«Η εξόρυξη στον βαθύ ωκεανό είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική», δήλωσε ο Τζεφ Γουότερς από την περιβαλλοντική οργάνωση Ocean Conservancy των ΗΠΑ. «Η ζημιά από την εξόρυξη δεν περιορίζεται μόνο στον πυθμένα της θάλασσας: θα επηρεάσει ολόκληρη τη στήλη νερού, από την επιφάνεια ως τον βυθό, και όλους τους οργανισμούς που εξαρτώνται από αυτήν».
Παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ξεκινήσει η εξόρυξη στον βυθό, αλλά μια εταιρεία εξόρυξης, η The Metals Company (TMC), βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση για να αποκτήσει σχετικές άδειες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TMC, Τζέραρντ Μπάρον, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ελπίζει να ξεκινήσει την εξόρυξη μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Μπάρον και άλλοι στον κλάδο εξόρυξης αμφισβητούν τους ισχυρισμούς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι στη ζώνη της αβύσσου (3.000-6.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα) υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση ζωής.
«Εκεί δεν υπάρχει καθόλου χλωρίδα. Και αν μετρήσουμε την πανίδα, υπάρχει περίπου 10 γραμμάρια βιομάζας ανά τετραγωνικό μέτρο. Συγκριτικά, στις περιοχές όπου γίνεται εξόρυξη νικελίου στα τροπικά δάση, η βιομάζα ξεπερνά τα 30 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο», είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC.
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας έδειξε ότι ορισμένα πλάσματα που ζουν στα ιζήματα κατάφεραν να επιστρέψουν μετά από πειραματική εξόρυξη τη δεκαετία του '70, όμως τα μεγαλύτερα ζώα δεν επανήλθαν.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μη επιστροφή τους οφείλεται πιθανόν στην έλλειψη πολυμεταλλικών οζιδίων, τα οποία απαιτούν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν ξανά και δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα.