Μητσοτάκης από Κρήτη: Θα κριθούμε για τη συνέπεια λόγων και έργων στις εκλογές που θα γίνουν το 2027

 
σσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 12/12/24 - 15:19

Στην Εθνική στρατηγική για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, αναφέρθηκε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για όλα τα μεγάλα έργα της Κρήτης τα οποία υλοποιούνται.

«Θα κριθούμε για τη συνέπεια λόγων και έργων στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2027», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι ανέφερε πως θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα είναι έτοιμο το 2027», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων, επισημαίνοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα από τη συντονισμένη δράση.

Σημείωσε πως η συνεργασία αυτή βασίζεται σε σαφή πλάνα και κοινή στοχοθέτηση, γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική υλοποίηση έργων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις τρεις κεντρικές αρχές που διέπουν αυτή τη συνεργασία:

Προτεραιοποίηση:
 Καθορισμός των βασικών έργων που απαιτούν άμεση εφαρμογή.

Προγραμματισμός: Δημιουργία σαφούς σχεδίου δράσης με χρονοδιαγράμματα.

Λογοδοσία: Συνεχής παρακολούθηση της προόδου και ενημέρωση των πολιτών.

Κάλεσε όλους να επισκεφθούν την πλατφόρμα erga.gov.gr, υπογραμμίζοντας ότι μέσω της διαφάνειας και της πληροφόρησης οικοδομούνται στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Όπως είπε, η σημερινή δεν είναι μια εκδήλωση επικοινωνίας. «Είμαστε εδώ με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο για να ακούσουμε κυρίως τους Δημάρχους. Το μικρό τοπικό πρόβλημα θέλουμε να το ακούσουμε και ιδανικά να το λύσουμε», τόνισε.

«Ως Κρητικός αναρωτιόμουν ποιο μεγάλο έγινε στην Κρήτη μέχρι που ήρθε αυτή η κυβέρνηση. Έργα εθνικής εμβέλειας δρομολογούνται και υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση, με πολύ κόπο και προσπάθεια. Η Κρήτη είναι η 3η περιφέρεια σε ανταγωνιστικότητα αλλά ήταν πολύ πίσω σε υποδομές. Πλέον έχουμε ανοιχτά εργοτάξια στον ΒΟΑΚ, μεταξύ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για το τμήμα Χανιά - Χερσόνησος. Η Κρήτη απορροφά μεγάλο μέρος των πόρων, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί το χρειάζεται. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε ενώ έδωσε έμφαση στα θέματα οδικής ασφάλειας και στα προσωρινά μέτρα κατά τα πρότυπα του οδικού δικτύου Πάτρας - Πύργου.

Συναισθηματικά φορτισμένος αναφέρθηκε στην οδική ασφάλεια. «Θα κοιτάξουμε μέσα από την υπογραφή της σύμβασης να κάνουμε μέχρι την Κίσσαμο παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας για να κάνουμε τον δρόμο όσο πιο ασφαλή γίνεται. Θα κάνουμε το ίδιο σε πέντε σημεία όπως κάναμε στην Πατρών Πύργου. Όμως ό,τι κι αν κάνει το κράτος δεν γίνεται να χάνονται νέα παιδιά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, γιατί δεν φορούν κράνος. Για τον Θεό. Δεν είναι τιμωρητικό, δεν είναι ζήτημα να αυξήσουμε το πρόστιμο ή να πάρουμε το μηχανάκι. Δεν γίνεται αυτό. Η Ελλάδα ξεφεύγει από τον μέσο όρο της Ευρώπης από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γιατί δεν φορούν κράνος, για τα δίκυκλα. Κάνω μια έκκληση και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαλέτας στο Ρέθυμνο  που θα μπορεί να φιλοξενήσει ως 70 αλιευτικά σκάφη, ξεκίνησε η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η οικονομία υπεραποδίδει και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στις εργασίες της παρουσίασης του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά κρίσιμων έργων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για παρεμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανά την Ελλάδα. 

Στην αρχή της εκδήλωσης, τον λόγο έλαβαν δήμαρχοι της Κρήτης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γενικότερα προβλήματα της Κρήτης, αλλά και σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν κάθε τοπική κοινότητα. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συστηματική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο Ρέθυμνο, ο κ. Μητσοτάκης θα μετακινηθεί στο Ηράκλειο, καθώς στις 17:00, στην Περιφέρεια Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης αναστήλωσης του Αγίου Μηνά και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της νέας αρχαιολογικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Συνάντηση με Αρναουτάκη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επισημάνθηκαν και οι επόμενες φάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου.

Σε διάλογο που είχε, μάλιστα, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «κάναμε δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδοση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να στηρίξουμε τις δημόσιες επενδύσεις. Και ένα τμήμα από αυτά κατευθύνθηκε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών».

«Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.

Συνάντηση με Τσακαλάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργο Γιακουμάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης Εμμανουήλ Τσακαλάκη και άλλα μέλη του Συλλόγου, με τους οποίους συζήτησε για την πορεία του τουρισμού και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην περιοχή χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

«Χαίρομαι, Πρόεδρε, διότι ενέταξες την πορεία του τουρισμού στη μεγάλη εικόνα, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι σε μία πολύ ταραγμένη εποχή η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό, προφανώς, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να χτίσουμε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, πόσω μάλλον για να υποδεχθούμε δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών, οι οποίοι θα επιλέξουν τη χώρα μας πρώτα και πάνω απ’ όλα όχι μόνο ως έναν όμορφο αλλά και ως έναν ασφαλή προορισμό», σημείωσε κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές όλα αυτά τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά επειδή σε λίγο θα μπει το 2025, ας θυμηθούμε λίγο πού ήμασταν το 2015. Πριν από δέκα χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο και σήμερα είναι ένα μεγάλο κεκτημένο αυτό της χώρας, το οποίο νομίζω ότι όλοι ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων πρέπει, αν μη τι άλλο, να το χαιρετίσουμε.

Τώρα, για τα ειδικά ζητήματα του τουρισμού, εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές μας -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά η Ευρώπη δεν έχει την ίδια αναπτυξιακή δυναμική, έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες είναι ουσιαστικά στο όριο της ύφεσης-, παρά ταύτα καταφέραμε πάλι να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και μέχρι στιγμής καθώς φαίνεται και οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές.

Και αυτό συμβαίνει γιατί τελικά η Ελλάδα καταφέρνει και κερδίζει μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές. Και το κάνει αυτό με τη συνεργασία όλων των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού. Η επιτυχία του τουρισμού δεν είναι δική μας επιτυχία, εμείς είμαστε οι καταλύτες, είναι δική σας επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα των επαγγελματιών, των επενδυτών, των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Όπως ξέρετε, έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη στρατηγική για τον τουρισμό μας, για το πώς θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, για το πώς θα αναπτύξουμε νέους προορισμούς και για το πώς θα προστατεύσουμε και θα θωρακίσουμε περιβαλλοντικά -και χαίρομαι που ξεκίνησες με αυτό, Πρόεδρε- τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού μας, και προφανώς η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Θα μιλήσουμε στη συνέχεια στα πλαίσια αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε να πάμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς τα ειδικά τοπικά ζητήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις κάθε περιοχής.

Μια κουβέντα μόνο για τα μεγάλα έργα: η Κρήτη, παρά την τεράστια αναπτυξιακή της δυναμική, είχε μείνει πίσω ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής. Και τρέχουμε αυτή τη στιγμή, ας μην κοροϊδευόμαστε, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα εμβληματικό έργο, θα ολοκληρωθεί το 2027, είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό εργοτάξιο για όποιον το έχει επισκεφθεί.

Ταυτόχρονα, με πολύ μεγάλη προσπάθεια -και θα μιλήσουμε στη συνέχεια- και με μεγάλη προσωπική μου ανάμειξη είμαστε πια απολύτως βέβαιοι και για το μέλλον του Βόρειου Οδικού Άξονα. Είναι ίσως το πιο σύνθετο, όχι ίσως, μετά βεβαιότητας το πιο σύνθετο έργο το οποίο κατασκευάζεται και θα δρομολογηθεί στη χώρα μας. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό στη συνέχεια.

Όπως και για τα μεγάλα άλλα έργα υποδομής που γίνονται, ειδικά ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και τη διαχείριση της ύδρευσης εδώ στο Ρέθυμνο, αλλά και τα μεγάλα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε την Κρήτη πρωταγωνίστρια ως προς τον πρωτογενή τομέα. Μιλάω για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν τη σωστή διαχείριση του νερού.

Οπότε, να σας ξαναπώ ότι χαίρομαι που είμαι εδώ. Ξέρετε ότι είμαστε σε απευθείας επικοινωνία πάντα με όλους τους φορείς του τουρισμού. Να κάνω μια τελευταία παρατήρηση για το ζήτημα του εργατικού δυναμικού. Όπως ξέρετε, η διαδικασία των μετακλήσεων είναι μια συμπληρωματική διαδικασία στον κύριο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κρατήσουμε και να δώσουμε προοπτικές σταδιοδρομίας στα νέα παιδιά που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.

Πάντα θα έχουμε στον τουρισμό μια εποχιακή δραστηριότητα νέων παιδιών, φοιτητών, ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Έχουμε όμως μια υποχρέωση όλοι μαζί να δουλέψουμε και να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και εξαιρετικά, θα έλεγα, ικανοποιητική ως προς την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός.

Και εκεί, προφανώς, σας χρειαζόμαστε εταίρους. Και νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά ότι όσο οι επιχειρήσεις πάνε καλά, και οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν καλά και τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είναι ζητήματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ότι κανείς δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε παρέκκλιση. Και τα όποια ψηφιακά εργαλεία χρησιμοποιούμε, πάντα σε συνεννόηση με τον κλάδο, εκεί ακριβώς κατατείνουν.

Οπότε, και πάλι, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σήμερα στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να πούμε και πολλά περισσότερα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης από την πλευρά του σημείωσε: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα από καρδιάς, διότι στις σημερινές συνθήκες που ζούμε βλέπουμε ότι η χώρα μας και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες στη Μεσόγειο που αποδίδουν σταθερότητα. Διότι ως γνωστόν ο τουρισμός θέλει καθημερινότητα, ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη για να μπορεί να έρθει ο άλλος να κάνεις τις διακοπές του».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Με την επίσκεψη στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός δίνει συνέχεια στη στρατηγική της παρουσίας του στα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια ανά την Ελλάδα, καθώς αφενός ο πρωθυπουργός θέλει να βγαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός Μεγάρου Μαξίμου αφετέρου είναι της άποψης ότι πρέπει οι πολίτες σε όλη τη χώρα να αισθάνονται ότι η ανάπτυξη τους αφορά ισόποσα.

Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη βρίσκεται ένα μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς. Σημειωτέον, πριν από λίγες μέρες η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει και τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης, κάτι που δεν είναι και το πιο συνηθισμένο στη Μεγαλόνησο.

Τον πρωθυπουργό στην Κρήτη συνοδεύουν οι: Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευθύμης Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Γιώργος Στρατάκος, γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων και Βάσια Κουτσούκου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής.

Σχέδια ανά την Ελλάδα

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αναπτυξιακά σχέδια ανά την Ελλάδα δεν είναι καινούργιος. Υπό την εποπτεία της Προεδρίας της κυβέρνησης και με τη συμμετοχή σε πολλά εξ αυτών του υφυπουργού Επικρατείας, Θανάση Κοντογεώργη, -σε συνεργασία με τον κομματικό οργανισμό της ΝΔ- υλοποιείται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός και μέχρι ώρας έχουν παρουσιαστεί ήδη 7 σχέδια.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο στόχος είναι η «αναλογική και δίκαιη διανομή του μερίσματος ανάπτυξης στην περιφέρεια, δίνοντας έμφαση στα θέματα ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας». Σε κάθε νομό που επισκέπτεται στοχευμένο με βάση τις προτεραιότητες κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσιάζεται το τοπικό σχέδιο ενώ τοποθετούνται οι τοπικοί φορείς. Εν συνεχεία, το σχέδιο αναρτάται στην ιστοσελίδα erga.gov.gr και εκεί οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδό του.

Η προετοιμασία και παρουσίαση των τοπικών σχεδίων θα συνεχιστεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και τον Ιούνιο περίπου του 2025 ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Μετά την Κρήτη, σειρά έχουν και οι περιφερειακές ενότητες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και του Αιγαίου, ενώ για την προετοιμασία αυτών των παρουσιάσεων έχει προηγηθεί συνεργασία της Προεδρίας της κυβέρνησης με περιφερειάρχες, δημάρχους και τοπικούς φορείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ