Λυδία Κονιόρδου:Από το υπόγειο του Κουν στο υπουργείο Πολιτισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Από το υπόγειο του Κουν στο υπουργείο Πολιτισμού

Ενημερώθηκε: 05/11/16 - 15:54

Η επιλογή της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού προκάλεσε σχόλια θετικα και αρνητικά. Ναι είναι μια σημαντική ηθοποιός και όχι μόνο, αλλά αυτό χρειάζεται το συγκεκριμένο υπουργείο που δεν έχει ευτυχίσει ιδιαίτερα με της επιλογές των υπουργών; Φτάνει μόνο μια σπουδαία καλλιτέχνις για να φέρει την 'Ανοιξη; 'Η χρειάζεται και ικανότητες οργανωτικές, διοικητικές, έμπνευση και όρεξη;

Κάποια θα πουν πως η Λυδία Κονιόρδου διαθέτει "όλο το πακέτο". Αυτό μένει να αποδειχθεί. Μακάρι να τα καταφέρει.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού έχει μιλήσει πολλές φορές, πέρα από τα καλλιτεχνικά, και για την κατάσταση στη χώρα μας. Δεν έχει διστάσει να μιλήσει για τον "αδύναμο κρίκο", εννοώντας την Ελλάδα και για τους επιπόλαιους 'Ελληνες:

"Εδώ και πολλά χρόνια, βλέποντας το πώς λειτουργούσαμε ή πώς δεν λειτουργούσαμε, αισθανόμουν ότι αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ' άοριστον, ότι κάποια στιγμή θα σκάσει η βόμβα. Βεβαίως δεν είναι μόνο το δικό μας κομμάτι, αλλά και όσα μας επιβλήθηκαν απέξω, όντας εμείς αδύναμος κρίκος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τεράστια αδικία εις βάρος της Ελλάδας. Όμως και εμείς οι Έλληνες σταθήκαμε άφρονες και επιπόλαιοι. Σπαταλήσαμε πολύτιμους πόρους και δεν κάναμε παραγωγικούς. Δεν τους επενδύσαμε στον τόπο αυτό πληρώνουμε τώρα".

Αλλά και να δώσει την δική της εκδοχή για την αντιμετώπιση της κρίσης:

"Κυρίως σε τέτοιους καιρούς κρίσης χρειάζεται η τέχνη και η πνευματική αναζήτηση γενικότερα. Οι περίοδοι κρίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από τις υλοποιήσεις αλλαγών μεγάλων στο πνευματικό επίπεδο. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί και δε θέλει άλλο να πορεύεται όπως πριν, ή ακόμα οι ακραίες μορφές αδικίας, απληστίας και ιδιοτέλειας καλούν τις κοινωνίες σε αφύπνιση της συνείδησης και επαναπροσδιορισμό των αξιών τους, των επιδιώξεων και των προτεραιοτήτων του τρόπου ζωής. Σήμερα με την παγκοσμιοποίηση, βλέπουμε πια καθαρά πόσο αλληλοεξαρτώμενες είναι οι κοινωνίες μας και οι ζωές του καθενός από εμάς, και πόσο τυφλό και ανόητο είναι να κυνηγάμε μόνο την ατομική και ιδιωτική μας υπόθεση , αδιαφορώντας για τον διπλανό μας και το δημόσιο συμφέρον.
Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, επομένως η συμπόνια, η αλληλεγγύη , η αποδοχή του Άλλου είναι πνευματικές αξίες και ιδέες που εκφράζονται και διαδίδονται και μέσα από τις μορφές της τέχνης. Γι' αυτό και ο κόσμος, παρά την κρίση, δεν παύει να πηγαίνει στο θέατρο".

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το 2003 πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίωνας» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας - Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Η Λυδία Κονιόρδου μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλετής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων.

Ας θυμηθούμε μια από τις συγκλονιστικές της ερμηνείες: "Μονόλογος της Ιφιγένειας":