Γ. Γεραπετρίτης: Κλείνουμε τα «παράθυρα» κινητικότητας

 
Γ. Γεραπετρίτης: Κλείνουμε τα «παράθυρα» κινητικότητας

Ενημερώθηκε: 03/03/21 - 12:00

Παρεμβάσεις στο μέτωπο κατά της πανδημίας, οι οποίες «θα ελέγχουν την κινητικότητα», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» προσθέτοντας ότι την ώρα αυτή «δίνουμε μάχη με το χρόνο», γι' αυτό και η έκκλησή του «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κοινωνία». Ταυτοχρόνως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, σε ό,τι αφορά εν πρώτοις τις προτάσεις του για την Υγεία: «Δεν έκανε καμία απολύτως πρόσληψη, δεν έκανε καμία αύξηση ΜΕΘ», ανέφερε κάνοντας λόγο για «όψιμους τιμητές». Καταλογίζοντας δε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «όνειρο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού» μέσω της εφήμερης αξιοποίησης γεγονότων της επικαιρότητας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα πάει με τον Κουφοντίνα, αν χρειασθεί να πάει, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα». Ενώ στο θέμα των διερευνητικών, προειδοποίησε την 'Αγκυρα, ότι αν συνεχίσει την ίδια στάση, η οποία «δεν ευνοεί τον εποικοδομητικό διάλογο, θα φθάσουμε κατ' ανάγκην και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά και εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εισαγωγικώς ότι, απόδειξη του ότι «υπάρχει ένα πολύ συστηματικό πλαίσιο περιορισμών» είναι το γεγονός ότι «δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση που να δημιουργεί δραματικές συνθήκες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες». Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, «υπάρχουν δύο δεδομένα που μας ανησυχούν: το πρώτο είναι οι μεταλλάξεις που τείνουν να κυριαρχήσουν σε όλη την Ευρώπη και νομοτελειακά θα έφθαναν και στην Ελλάδα. Και το δεύτερο, ότι η κοινωνία βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη κόπωση», κάτι που ο Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητό», με την πρόσθετη επισήμανση, «το οποιοδήποτε μέτρο εφαρμόζεται δύσκολα πια από τους πολίτες».

Στο θέμα λειτουργίας της αγοράς ειδικότερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτή λειτουργεί, μάλιστα ακόμη και σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη «λειτουργεί το λιανεμπόριο χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη αύξηση που υπήρξε σε άλλες περιοχές που ήταν σε απαγόρευση, όπως η Αττική. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι το λιανεμπόριο οδηγεί την πανδημία», συμπέρανε στο ζήτημα αυτό. Τελικώς, «αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με το χρόνο», είπε και ζήτησε «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ως κοινωνία».

Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι αφενός θα αξιολογηθούν περιοχές που βρίσκονται σε ηπιότερο καθεστώς και στις οποίες εμφανίζεται δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, με άλλα λόγια θα περιέλθουν κι αυτές στο "κόκκινο", για δε τις περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως η Αττική, η Αχαΐα και λίγες ακόμη περιοχές, εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα».

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», το σημαντικό είναι «να κλείσουμε τα όποια "παράθυρα" υπάρχουν (…) το μεγάλο πρόβλημα είναι η κινητικότητα που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας» αναγνώρισε επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι «κάθε μέρα που περνάει, ανοίγουμε νέες κλίνες, ενεργοποιούμε επικουρικούς μηχανισμούς από τον ιδιωτικό τομέα κ.α.».

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία που ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός της, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι «κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που κυβέρνησε (σσ ο Αλέξης Τσίπρας) δεν έκανε καμία απολύτως πρόσληψη, δεν έκανε καμία αύξηση ΜΕΘ, παρέλαβε 565 κλίνες ΜΕΘ και παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε περίπου 1.360 κλίνες ΜΕΘ, κοντεύουμε να τριπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ που ήταν το χρόνιο πρόβλημα. Έχουμε αυξήσει περισσότερο από 20% τον αριθμό των υγειονομικών, κάθε μέρα που περνάει ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για να καταλήξει, «οι πολίτες έχουν κρίση να αντιληφθούν το πώς όψιμοι τιμητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα εμφανίζονται ως σωτήρες».

Αρ. Πελώνη: Στο τραπέζι αλλαγές στον κωδικό 6

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

H Αριστοτελεία Πελώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown. Όπως είπε, μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνικη μας φούσκα».