Νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει «κόφτη» δαπανών (που κατά 80% θα είναι μισθοί και συντάξεις) και δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, με την προοπτική να μπορεί το 1% να διατίθεται για φοροελαφρύνσεις. Οπως επίσης και πρόταση για μείωση του αφορολόγητου με διάφορα πιθανά σενάρια που προβάλλονται ως εναλλακτικές αναλόγως της ενδεχόμενης απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παράγοντες του Μαξίμου εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Υπάρχουν ωστόσο δύο αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις για την β' αξιολόγηση και αυτοί δεν είναι άλλοι από το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως ο κ. Σόιμπλε ασκεί πιέσεις προκειμένου η Ελλάδα να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις κι αυτό για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να παραμείνει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.
Αλλιώς, προβάλλει το φόβητρο της αποχώρησης και της κατάργησης του όποιου προγράμματος κάτι που θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ