Την πλήρη δικαίωση διαδοχικών δημοσιευμάτων του thepressroom.gr, προς πείσμα μάλιστα της αφωνίας της συντριπτικής πλειονότητας των υπολοίπων μέσων ενημέρωσης, αποτελεί η εύλογη απαίτηση των μελών του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας να ζητήσουν και να λάβουν στα χέρια τους, την παραίτηση του διοικητή Λεωνιδα Φραγκιαδακη.
Ο κ. Φραγκιαδάκης που κινείτο παρασκηνιακά για την ανανέωση της θητείας του, όπως γράφαμε μόλις προχθές, ελέγχεται για μια σειρά εξαιρετικά σοβαρών υπηρεσιακών αμελειών και παραλείψεων με αποκορύφωμα τους εξωφρενικούς χειρισμόυς στην πώληση-φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν διαπιστώθηκε έπειτα από δημοσιεύματα του thepressroom.gr, που στάθηκαν αφορμή και για σχετική ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ότι στον διαγωνισμό για την πώληση της υπερκερδοφόρου θυγατρικής της, η Εθνική παρέλειψε να ζητήσει από τους υποψήφιους αγοραστές εγγυητική επιστολή με ρήτρα κατάπτωσης σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων τους. Η παράλειψη αυτή σε έναν διαγωνισμό με τίμημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπήρξε ανεξήγητη και έξω από κάθε στοιχειώδη διεθνή πρακτική.
Είχε δε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη εμπλοκή της Τράπεζας σε διαπραγματεύσεις με εντελώς ανυπόληπτους, δήθεν επενδυτές οι οποίοι είχαν πλειοδοτήσει στα χαρτιά, αλλά ήταν εξ αρχής φανερό ότι δεν διέθεταν τα απαιτούμενα κεφαλαία.
Όταν αυτό κατέστη και επισήμως γνωστό, η Διοίκηση Φραγκιαδάκη αντί ουσιαστικής απολογίας, υιοθέτησε το δόγμα του... «ούτε γάτα ούτε ζημιά» και αρκέστηκε με μια λακωνική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή με τους επόμενους ενδιαφερόμενους.
Και στην πορεία ομολόγησε μέσω διαρροών ότι δεν είχε προβλεφθεί εγγυητική επιστολή, που να καταπέσει υπέρ της ως αποζημίωσης από την πλευρά των αφερέγγυων, δήθεν ενδιαφερομένων, αγοραστών.
Το γεγονός αυτό που προσπάθησε να ξεπεράσει ο κ. Φραγκιαδακης, με μεγαλόστομες υποσχέσεις περί σύντομης πώλησης της εταιρείας στους ενδιαφερόμενους Κινέζους της Fosun, προκάλεσε κατάπληξη σε τραπεζικούς κύκλους, αλλά ταυτόχρονα κινητοποιήσει τις κεραίες εποπτικών και άλλων αρχών. Υπενθυμίζεται το η Εθνική είναι η μόνη συστημική Τράπεζα με βασικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο, οπότε οποιαδήποτε δυνητική ζημιά προκύπτει εις βάρος της αφορά ευθέως(και)τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
Η διαδικασία για την «έξωση» Φραγκιαδάκη ήταν ασφαλώς προϊόν και προηγούμενης κόντρας του με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξ αφορμής της εμμονής του να παρατείνει την θητεία Θωμοπούλου στην προεδρία της Τράπεζας και να επιβάλει πρόσωπα σε άλλες ανώτατες θέσεις της διοίκησης τα οποία, θεσμικοί παράγοντες, θεωρούσαν ακατάλληλα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το thepressroom.gr η απόφαση για «εκπαραθύρωσή» του ελήφθη σε μυστική συνάντηση στο Λονδίνο τριών μελών του ΔΣ της Τράπεζας με εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έλαβε την σιωπηρή έγκριση της κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου για τραπεζικά ζήτημα αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε έντονη δυσφορία στο πρόσωπο του κ. Φραγκιαδάκη λόγω των φερόμενων ως ισχυρισμών του, ότι αυτή ήταν, που τον πίεσε να προκρίνει το αφερέγγυο, όπως αποδείχθηκε από την διαδικασία, Ελληνοαμερικανικό σχήμα του Τζων Κάλαμος. Κάτι που πιθανόν να ισχύει λόγω και των ισχυρών αμερικανικών πιέσεων, που λέγεται ότι έγιναν, προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες Φραγκιαδάκη για την μη εξασφάλιση εγγυητικής επιστολής από την πλευρά των εμφανιζόμενων ως επενδυτών.
Ευθύνες ασφαλώς έχουν και οι ξένοι σύμβουλοι του διαγωνισμού με προεξάρχουσα την γνωστή και μη εξαιρετέα Goldman Sachs, αλλά και ανώτερα στελέχη της σημερινής διοίκησης επιφορτισμένα με την «εκτίμηση επενδυτικού ρίσκου» σε τέτοια κλίμακας συναλλαγές της τράπεζας.
Στον «αποκεφαλισμό» Φραγκιαδάκη έπαιξαν ασφαλώς ρόλο, εκτός από το φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής και η αποτυχία πώλησης της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία που επίσης θεωρείτο «προεξοφλημένη».
διαβάστε ΕΔΩ το... προφητικό προχθεσινό (2-5-2018) ρεπορτάζ μας,
thepressroom.gr της 20-3-2018 (ΕΔΩ) που είχαμε προβλέψει την «εκπαραθύρωση» Φραγκιαδάκη
Οι αστοχίες αυτές υπονόμευσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και οδήγησαν στην ντροπιαστική αποπομπή του κ. Φραγκιαδάκη, λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των stress tests στα οποία οι επιδόσεις της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας είναι πολύ κάτω του αναμενόμενου. Για το παρασκήνιο και τις αιτίες της αποψινής, διόλου αιφνιδιαστικής για τους γνωρίζοντες εξέλιξης αλλά και το ρεπορτάζ του
Ο διάδοχος του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη
Έτσι, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Φραγκιαδάκης απομακρύνεται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ προσωρινά, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας θα ασκεί ο κ. Παύλος Μυλωνάς, μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Ποιος είναι ο Παύλος Μυλωνάς
Ο Παύλος Μυλωνάς εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2014.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015. Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας από το 2012 καθώς και μέλος της επιτροπής ALCO από το 2000.
Είναι, επίσης, μη εκτελεστικός Πρόεδρος των Δ.Σ. της Εθνικής Asset Management, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και Α 'Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd. Συντονίζει την Επενδυτική Επιτροπή της Τράπεζας και είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Tον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού. Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ήταν Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης. Από τον Απρίλιο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Οικονομικής Ανάλυσης στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία εντάχθηκε το 2000.
Από το 1995 έως το 2000, εργάστηκε ως Οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του ΟΟΣΑ. Υπηρέτησε, επίσης, ως αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στη Γραμματεία του G-10 τη διετία 1999-2000. Κατά την περίοδο 1987-1995, εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 1985 έως το 1987, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Ο Π. Μυλωνάς είναι κάτοχος πτυχίου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά-Οικονομικά (Magna cum Laude and Phi Beta Kappa) από το Πανεπιστήμιο Brown, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton.
Η πορεία του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2015.
Εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας το 1996, έχοντας την ευθύνη του Τομέα Παραγώγων Προϊόντων. Κατά την περίοδο 2003 – 2009 κατείχε τη θέση του GroupTreasurer του Ομίλου, ενώ το 2009 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς.
Πριν την Εθνική Τράπεζα εργαζόταν στην Credit Suisse First Boston στη Νέα Υόρκη ως Proprietary Trader σε ευρύ φάσμα Παραγώγων Προϊόντων επί συναλλάγματος, επιτοκίων και ομολόγων αναδυομένων αγορών.
Απέκτησε Bachelor of Arts in Economics από το Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge και είναι κάτοχος MBA από το Wharton School of Finance του University of Pennsylvania.