Δυνατότητα εξαγοράς των δανείων τους έρχεται για τους δανειολήπτες

 
daneia-mak

Ενημερώθηκε: 17/07/23 - 13:47

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την εξαγορά των δανείων τους που έχουν πωληθεί σε funds βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Real News.

Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα διαχρονικό αγκάθι της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο με συχνές και μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, είναι απαιτητή η εύρεση νέων καινοτόμων εργαλείων για την διαχείριση των χρεών, ώστε και η πραγματική οικονομία να μην “σκάσει” και να αποκλιμακωθεί ο όγκος των ιδιωτικών χρεών.

Μέσω της διαδικασίας χρηματοδότης των οφειλετών, παρέχεται η ευκαιρία σε δανειολήπτες που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα χρέη τους αλλά ούτε να λάβουν (λόγω των οφειλών) νέα τραπεζική χρηματοδότη,να εξυπηρετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους μέσω ρευστότητας που θα λάβουν από τις ειδικές εταιρείες χρηματοδότησης.

Αυτή η προσέγγιση αφορά δάνεια που είναι βιώσιμα αλλά έχουν μεταφερθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα, στις εταιρείες διαχείρισης. Οι δανειολήπτες αφού πρώτα λάβουν χρηματοδότηση από την ειδική εταιρεία θα εξοφλούν το υπόλοιπο τους, το οποίο μάλιστα θα είναι σημαντικά μειωμένο, καθώς θα εξασφαλίζουν και κούρεμα της οφειλής τους.

Αυτός είναι ένας τρόπος προκειμένου να αποφευχθούν από την μια οι πλειστηριασμοί και από την άλλη να αποκλιμακωθεί σταδιακά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Πάντως το α’ εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι νέες ρυθμίσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 35% γεγονός ενθαρρυντικό.

Με την σύσταση των νέων αυτών εταιρειών, αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό, καθώς προβλέπεται αυξημένο το ενδιαφέρον για εξαγορά των οφειλών μέσω λήψης χρηματοδότης, ιδίως μάλιστα από τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις ΜμΕ, οι οποίες ακόμη και σε περίπτωση μη κατοχής χρεών, δεν μπορούν να λάβουν εύκολα χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Στοιχεία δείχνουν ότι τρεις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτονται από τα τραπεζικά ιδρύματα κατά το πρώτο στάδιο αξιολόγησης τους.

* Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ