Ν.Δένδιας : Ενδιαφέρουσες «διευκρινίσεις» επί του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων

 
jj

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΕΘΑ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 03/04/25 - 21:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «διευκρινίσεις» επί του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που σε γενικές γραμμές παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέσχε αργά χθες το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, κλείνοντας αυτός την όλη συζήτηση, κατ’ εντολή του κ.Πρωθυπουργού.

Ανά θεματική ενότητα ο κ. Δένδιας επισήμανε τα εξής:

            Για οικονομικά θέματα

  • Το 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
  • «Δηλαδή, αυτά (τα προγράμματα) που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Για να ξέρετε, διότι από τα 28 εκατ. ευρώ τα οποία βλέπετε, τα 11,5 και κάτι έχουν ήδη διατεθεί. Θέλω να γνωρίζετε πού έχουν διατεθεί, πώς έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις.»
  • «Είναι 9,4 δις ευρώ από τα 18,9 δις ευρώ και επίσης από τα 68 προγράμματα τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες. Έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν ελληνικές εταιρείες. Μιλάμε δηλαδή για άνω του 1 δις ευρώ.»
  • «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, νομοθετήθηκε το 2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. Για αυτό κατ’ αρχήν, κατατίθεται.»

Για Στεφανοβίκι και Αγχίαλο

«Οι περισσότερες ερωτήσεις, Στεφανοβίκειο και τα λοιπά, έχουν απαντηθεί δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 15 φορές η κάθε μία.

Οποιοσδήποτε από τους πολιτικούς αρχηγούς ήθελε να μην δημιουργήσει εντυπώσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει τις απαντήσεις μου και να τις διαβάσει. Ή εν πάση περιπτώσει μπορώ να του τις ξαναστείλω, δεν υπάρχει θέμα, αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει να κάνει ούτε με το Στεφανοβίκειο, ούτε με την Αγχίαλο, ούτε με τη Λιβύη, ούτε με κάτι από όλα αυτά. Έχει να κάνει με τα θέματα, τα πολύ σοβαρά θέματα, των εξοπλισμών.»

Για την αλλαγή Δόγματος

            «Θα τα πω απλά και στην Επιτροπή, θα τα πω πολύ πιο καθαρά, με λεπτομέρειες, βεβαίως, χωρίς καμία δημοσιότητα. Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος και πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική, με την ‘Ασπίδα του Αχιλλέα’, που το Αιγαίο για όλη την επικράτεια - εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον drones, εναντίον σκαφών και εναντίον υποβρυχίων - το υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτησή του και πολύ πιο ικανό στη λειτουργία του, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων, με τεχνητή νοημοσύνη και Command and Control.

Και από κει και πέρα ο στόλος ελευθερώνεται. Ιδίως τα νέα πλοία του στόλου, ελευθερώνονται για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής και το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα, τα Rafale και τα Mirage που μπορούν να φέρουν στρατηγικά όπλα. Και αλλάζουμε και τη δομή των δυνάμεων.»

 ΥΠΕΘΑ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ/EYROKINISSI

ΥΠΕΘΑ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ/EYROKINISSI

Για τις αθρόες παραιτήσεις στελεχών των ΕΔ

«Και βεβαίως το να εμφανίζεται εδώ η εικόνα του ευφυολογήματος «επί των ημερών μας δεν έφευγαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, φεύγουν επί των ημερών σας», αυτό έχει μια πολύ προφανή απάντηση που την είχα δώσει εκατό φορές.

Όταν επί των ημερών του ερωτώντος και απευθύνοντας αυτή την ερώτηση στην Κυβέρνηση η ανεργία ήταν στο 30%, βεβαίως δεν έφευγε κανείς κυρίες και κύριοι. Τώρα όμως που η ανεργία είναι στο 9%, τα ικανά μας στελέχη φεύγουν και άρα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να τα κρατήσουμε.

Και όταν το κάναμε αυτό, το ενέκρινε ο Πρωθυπουργός και το ανακοίνωσα, δεν το παρουσίασα ως κομματικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Το παρουσίασα ως αποτέλεσμα μιας δομής δυνάμεων που είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Αποφεύγουμε ως Κυβέρνηση να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από ό,τι κάνουμε σε αυτό τον τομέα, ακριβώς για να μπορούμε να δημιουργούμε εθνικές συναινέσεις.»

Για το ΕΛΚΑΚ

  • «Το ΕΛΚΑΚ είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος που έχει οδηγήσει άλλες χώρες στην οικονομική ανάπτυξη. Εμείς αντιγράψαμε μια σειρά χωρών και πράγματι το νομοθετήσαμε γρήγορα και λειτούργησε γρήγορα. Και αξίζει να σας καταθέσω στα πρακτικά, ήδη όλοι αυτοί είναι διαγωνισμοί τους οποίους έχει προκηρύξει το ΕΛΚΑΚ και δεν είναι διαγωνισμοί προϊόντων. Είναι διαγωνισμοί επίλυσης προβλημάτων προηγμένης τεχνολογίας.»
  • «Πέρα από το ΕΛΚΑΚ, θα ήθελα να σας πω και το εξής. Στην Επιτροπή θα αναλυθούν τα προγράμματα ένα-ένα. Θα αναλυθούν όχι από εμένα, δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος γνωρίζω τι πρέπει να αποκτήσει η χώρα. Αλλά από τους Aρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.»

Για τα Μέτρα Διαφάνειας

--- Κατάθεση και συζήτηση για πρώτη φορά στη Βουλή του ΜΠΑΕ

--- Θωράκιση της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ:

• Επιλογή του Διευθυντή και Υποδιευθυντή από εν ενεργεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ

• Σύσταση Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Κράτους (ΝΣΚ) στη ΓΔΑΕΕ/ ΥΠΕΘΑ.

• Αλλαγή τρόπου τοποθετήσεως του προσωπικού στη ΓΔΑΕ, με προσωπικό που αποκτά εξειδίκευση και την οργάνωση σεμιναρίων. «Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί δύο και τριών ετών, για να μπορούν αυτοί οι αξιωματικοί να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων. Δεν είναι απλό.»

--- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ) του ΥΠΕΘΑ:

• Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Συστάσεως και Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων

•Μνημόνιο Συνεργασίας με ΑΑΔΕ, ώστε η ΥΕΥ να αποκτήσει δυνατότητες ελέγχου στα θέματα εξοπλισμών

•Τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην ΥΕΥ, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για το ΕΛΚΑΚ.

•Νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα άρσεως του τραπεζικού απορρήτου

•Δυνατότητα προσβάσεως στον έλεγχο περιουσιακής καταστάσεως των φυσικών προσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων

--- Ενεργοποίηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων (άρθρο 31Β Κανονισμού Βουλής), ώστε να συμμετέχει στις διαδικασίες εξοπλιστικών προγραμμάτων:

•Απολογιστική ενημέρωση της Επιτροπής ανά εξάμηνο και για το σύνολο των προγραμμάτων που θα ενεργοποιούνται

--- Ενημέρωση εκτάκτως όποτε ζητηθεί από την αντιπολίτευση ή τη συμπολίτευση:

•Απολογιστική ενημέρωση της Επιτροπής για όλα τα προγράμματα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί

•Διατύπωση γνώμης για την ενεργοποίηση και κατακύρωση προγραμμάτων αξίας 10 εκ. ευρώ αντί 30 εκ. ευρώ που ισχύει έως σήμερα.

Για τα στρατόπεδα που έχουν κλείσει στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως των ΕΔ

  • «Έχω εδώ τον κατάλογο των δεκάδων ερωτήσεων που μου υπεβλήθησαν για το κλείσιμο των στρατοπέδων. Δεκάδων ερωτήσεων. Δεν πάμε έτσι κάπου. Εάν απαίτηση μας είναι για να είμαστε αρεστοί να συντηρούμε στρατόπεδα οπουδήποτε, η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά.»
  • «Το να κλείνεις στρατόπεδα, όπως ξέρετε, είναι πολιτικό κόστος. Και να κάνεις κρίσεις και να αποστρατεύεις γύρω στους 2.000 αξιωματικούς έχει πολιτικό κόστος.»
  • «Αλλά αυτό που υπήρχε ήταν απαράδεκτο. Όταν στις οργανικές θέσεις του Ελληνικού Στρατού η πρόβλεψη ήταν για 568 Συνταγματάρχες και με τον εκφυλισμό είχαμε φτάσει στους 1.810, αυτό εξυπηρετούσε το αξιόμαχο της χώρας;»
  • «Εγώ είμαι που έθεσα εν αμφισβητήσει το αξιόμαχο της χώρας ή όσοι επέτρεψαν να γίνει αυτό το πράγμα και να φτάσει εκεί; Και μήπως έγινα δημοφιλέστερος όταν τους αποστράτευσα;»
  • «Όταν πέρασε μέσα στην κρίση, το 2017, Νόμος για τους εκτός οργανικών θέσεων αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών και υπήρχαν 568 αξιωματικοί εξ υπαξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων, αυτό έγινε για να βοηθηθεί το αξιόμαχο της χώρας;»
  • «Υπάρχει στρατός σε αυτόν τον πλανήτη που η αναλογία αξιωματικών- υπαξιωματικών είναι 1 προς 1; Δεν υποχρεούστε να το ξέρετε, αλλά η κανονική αναλογία είναι 1 προς 9.»

Αποκαλύψεις για δύο προγράμματα

  • «Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω το εξής: Ότι  αυτό το εξοπλιστικό το οποίο είναι πλήρες, ξεκινάει από την ένδυση του στρατιώτη που δεν είναι ρούχο, γιατί έχει αισθητήρες και μεθόδους επικοινωνίας πια, είναι μιας άλλης εποχής. Και είναι και ελληνικό πρόγραμμα, 268 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να το πάρουν και θα το πάρουν μόνο ελληνικές εταιρείες.»
  • «Από αυτό φτάνουμε μέχρι τα πιο προηγμένα συστήματα, παραδείγματος χάρη στον δορυφόρο. Δεν έχουμε δορυφόρο. Δεν μπορούμε να επικοινωνούμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα σταματήσουν οι επικοινωνίες μας το επόμενο δευτερόλεπτο από τον αντίπαλο.»
 ΥΠΕΘΑ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ/EYROKINISSI

ΥΠΕΘΑ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ/EYROKINISSI
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ