Ναι, στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία γι’ αυτήν. Όχι, στη συμμετοχή χωρών που απειλούν άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Σε αυτό το «δίπολο» μπορούμε να συμπτύξουμε τα όσα επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή συμμετοχή του στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης της ΕΕ, με τη συμμετοχή των ομολόγων του, που διοργάνωσε η πολωνική προεδρία στη Βαρσοβία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύρια θέματα της ημερησίας διατάξεως του Συμβουλίου αφορούσαν το Σχέδιο “ReArm Europe”, τη «Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα», καθώς και η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«…Η ευρωπαϊκή ατζέντα (“Readiness 2030”), η οποία συμπίπτει με τη δική μας «Ατζέντα 2030» - έχουν και οι δύο την ίδια καταληκτική ημερομηνία - είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες. Θυμίζω ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης.
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες.
Και από την άλλη, πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και βεβαίως, δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ.»
Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα».