Τα «μαζεύει» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 25χρονης επετείου της Accenture στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2018 ως έτος ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πως το 2018 και το 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πάνω από 2%, στηριζόμενη σε ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, στη σταθερή ιδιωτική κατανάλωση και τις ισχυρές επενδυτικές δαπάνες και επωφελούμενη από τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης και των συνθηκών χρηματοδότησης.
«Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί ομαλά και σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα», ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος είπε πως υπάρχουν εσωτερικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τον αντίκτυπο της υπερβολικής φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και εξωτερικοί κίνδυνοι που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την πιθανή αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, με τις αναταραχές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με την άνοδο του προστατευτισμού παγκοσμίως.
Κατά τον κ. Στουρνάρα το βασικό ζήτημα τους επόμενους μήνες είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή του ελληνικού κράτους στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Όπως είπε, για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός η οικονομική πολιτική να επικεντρωθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος, αφετέρου οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσδιορίσουν λεπτομερέστερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Αυτό θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και θα διευκολύνει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος επανήλθε με ήπιο τρόπο στο θέμα της προληπτικής γραμμής αναφέροντας πως σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η απόφαση για τη θέσπιση ενός καθεστώτος στήριξης μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμείνει χαμηλή και σε περίπτωση που οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινωθούν.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες που μόλις περιέγραψα θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό θα σηματοδοτήσει την τελική έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια οδυνηρής προσαρμογής, κοινωνικών εντάσεων, ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.