Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ν. Κοτζιάς

 
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ν. Κοτζιάς

Ενημερώθηκε: 06/03/17 - 15:33

Η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, το σημερινό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, θέματα τα οποία επηρεάζουν βαθύτατα το ιδιαίτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι σταθμός στις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου και αποτελεί τρόπον τινά και μια προσωπική δικαίωση για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που τάχθηκε εξαρχής αφενός υπέρ της αναγκαιότητας πραγματοποίησης του σημερινού γεύματος μεταξύ των ΥΠΕΞ της ΕΕ και του Αιγύπτιου ομολόγου τους Σαμέχ Σούκρι, αλλά και αφετέρου υπέρ της διαφύλαξης και προώθησης των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου. Στο γεύμα, θα συζητηθούν οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι Ευρώπης και Αιγύπτου, η εμβάθυνση των σχέσεων τους, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις ορθές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας και την επιμονή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου και ενίσχυσης των ευρω-αιγυπτιακών σχέσεων.

Εδώ και δύο χρόνια τώρα, σε κάθε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Κοτζιάς δεν σταματάει να επαναλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη σταθερότητας της Αιγύπτου που είναι ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Με το απλό -αλλά καθόλου αυτονόητο- επιχείρημα ότι αν η Αίγυπτος των 90 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων κυλήσει στο χάος, οι σημερινές προκλήσεις - τρομοκρατία, εξτρεμισμός, προσφυγικά ρεύματα - δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Η πορεία σταθεροποίησης της Αιγύπτου άλλωστε είναι η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει στη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτρέποντας μια αποσταθεροποίηση η οποία θα αφάνιζε κάθε έννοια δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το σκεπτικό αυτό το προτάσσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανειλημμένα και σθεναρά ενάντια σε τελείως αντιπαραγωγικές πιέσεις διαφόρων παραγόντων που θα επιθυμούσαν την εξοντωτική καταδίκη του Καΐρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρώντας δευτερεύουσας σημασίας την εσωτερική σταθερότητα της χώρας αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια.

Το σημερινό Συμβούλιο αποκτά όμως και ένα επιπλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συζήτησης που θα διεξαχθεί για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα ΚΕΠΠΑ, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή που πάλι κλυδωνίζεται. Η Αθήνα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά της και παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως οι διεθνοτικές διαφορές, η εσωτερική πολιτική αστάθεια σε αρκετά κράτη, αλλά και χρόνιες διασυνοριακές μάστιγες όπως το ναρκοεμπόριο, η τρομοκρατία και το trafficking, τείνουν να δημιουργήσουν κύματα αποσταθεροποίησης που προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον θα αναδείξει ο κ. Κοτζιάς στο Συμβούλιο καθώς, όπως τονίζει συχνά, η χώρα μας λειτουργεί ως κυματοθραύστης της αποσταθεροποίησης, διοχετεύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας να κάνει τα πάντα ώστε να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα ασφάλειας στα βόρεια σύνορά της και να μη διαταραχθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η ειρήνη στην περιοχή.

Στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα της Συνόδου Υψηλών Αξιωματούχων που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την κατάλληλη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Έμφαση θα δοθεί στις συμφωνίες με τρίτα κράτη προερχόμενα τόσο από την Ασία, όσο και από την Αφρική, συζήτηση η οποία εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρόκειται να διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου.

Τέλος, στην Κοινή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ με την οποία θα ξεκινήσουν οι σημερινές εργασίες θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής, καθώς και οι προσπάθειες ενίσχυσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 6/3/2017: Βροχές σε κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα

Η παραγωγική ανασυγκρότηση στο επίθκεντρο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Σε εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προχώρησε η Βόρεια Κορέα

Απολύσεις στο Δημόσιο και ψαλίδι για όλους τους συνταξιούχους