Η αξιοποίηση πληροφοριών για τρία άτομα που φέρονταν να διαθέτουν μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων στο Ηράκλειο, μια μυστική αστυνομικός και ένα ραντεβού - παγίδα ήταν αυτά που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη από τα στελέχη του ελληνικού FBI.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση του κυκλώματος ξεκίνησε όταν, και με τη συνδρομή του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, έφθασαν στην Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον τρεις δράστες έχουν στην κατοχή τους αρχαιότητες, τις οποίες ενδιαφέρονται να πουλήσουν άμεσα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός που αναζητούσε αγοραστές για λογαριασμό της ομάδας ήταν ένας άνδρας με το όνομα «Λάμπρος».
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα κατά την οποία αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στον «Λάμπρο» μία αστυνομικός ως μεσάζουσα ενός επιφανούς ενδιαφερόμενου αγοραστή. Έτσι και έγινε. Επικοινώνησε με τον «Λάμπρο» και του ζήτησε να συναντηθούν προκειμένου να αξιολογήσει τις αρχαιότητες.

Το δόλωμα στήθηκε και ο άνδρας «τσίμπησε».
Η συνάντηση ορίστηκε για χθες Τετάρτη 23 Απριλίου. Ο «Λάμπρος» συναντήθηκε αρχικά με τη μυστική αστυνομικό στο Ηράκλειο και στη συνέχεια την οδήγησε στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με έναν συνεργάτη του, επίσης συλληφθέντα. Ακολούθως μετέβησαν σε ένα σπίτι στην οποία παρευρέθηκαν και οι έξι κατηγορούμενοι – μέλη του κυκλώματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν στην αστυνομικό 46 αρχαιότητες και της ζήτησαν 600.000 ευρώ, ενώ ένας από αυτούς της υπέδειξε μία φωτογραφία από το κινητό του τηλέφωνο, στην οποία απεικονιζόταν ένα πιθανόν αρχαίο χρυσό στεφάνι, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι το διαθέτει και αυτό προς πώληση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντικείμενο μεγάλης αξίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αστυνομικός εξήλθε από τον χώρο και έδωσε το σύνθημα στους συναδέρφους της να ακινητοποιήσουν τους κατηγορούμενους και να τους περάσουν χειροπέδες. Πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας, μεταξύ αυτών και ενός διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως εξήγησε σχετικά στο protothema.gr ο κ. Τσούκαλης «πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση 25 - 30 αστυνομικών, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι οι εμπλεκόμενοι οπλοφορούσαν. Όσον αφορά στα ευρήματα πρόκειται για πανάκριβα κυκλαδίτικα εδώλια, μία κεφαλή από άγαλμα και άλλα. Πολύ σημαντικά ευρήματα μεγάλης αξίας».
Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση άσκησε σήμερα η εισαγγελεας Ηρακλείου στους 6 που συνελήφθησαν χθες για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη.
Ηγετικό ρόλο μεταξύ των 6 φέρεται να έχειο υποδιευθυντής δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος διώκεται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στους υπόλοιπους πέντε, τους τρεις από το Ηράκλειο, τον Ρειθυμνιώτη από την περιοχή του Αμαρίου και τον άνδρα από την Χαλκίδα, ασκήθηκε δίωξη για ένταξη ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, σε βάρος όλων ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από δράστη που τελεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για παράνομη μεταβίβαση μνημείου που δεν έχει δηλωθεί νόμιμα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράνομη υποχρέωση δήλωσης μνημείου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Επιπλέον, σε δύο από τους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράνομη κατοχή και χρήση ανιχνευτή μετάλλου κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που επιχειρεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.