Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Mega «Buongiorno» και παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, μιλώντας για την προσωπική του ζωή αλλά και για την καριέρα του στην πολιτική και τη νέα του θέση ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Επίσης, αναφέρθηκε στον ΟΣΕ, στις αλλαγές που θα γίνουν άμεσα, επισημαίνοντας πως μέλημά του είναι να μη συγκρουστούν ποτέ ξανά τρένα στην Ελλάδα.
«Προφανώς είναι κάτι πολύ τιμητικό να σε εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός της χώρας. Όλη η κοινωνία ξέρει ότι η θέση έχει μεγάλη ευθύνη. Είναι ένας δύσκολος ρόλος, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Δέχθηκα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις, και είπα πως αυτή τη δουλειά πρέπει κάποιος να την κάνει με απόλυτη αφοσίωση, σχέδιο και χωρίς να φοβάται. Ξέρεις οτιδήποτε γίνει στην θητεία σου, το "φορτώνεσαι" εσύ, γιατί έχουμε πολιτική ευθύνη. Το έχω πάρει απόφαση ότι μπορεί και να "καώ". Στην πολιτική δεν υπάρχει μονιμότητα. Κάνεις ότι μπορείς και όταν φύγεις θες να έχεις αφήσεις πίσω σου ένα έργο. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εδώ. Δεν αποφεύγω την ευθύνη», ανέφερε για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών.
«Όταν ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, πάνω από 1 εκατομμύριο βγήκε στον δρόμο να διαδηλώσει, ο καθένας όπως το αισθάνεται, όλοι ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία, στην κυβέρνηση. Όταν το κάνεις αυτό ο κόσμος, οφείλεις να έχεις τα ματιά σου ανοιχτά και να λαμβάνεις το μήνυμα. Να αντιλαμβάνεσαι την πίεση, την αγωνία, την κριτική του. πολλά από αυτά που ακούσαμε έχουν ουσία και πρέπει να διορθωθούν. Είμαι εδώ για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ πάντα έχοντας στο μυαλό μου ότι κάποιοι γονείς έχασαν τα παιδιά τους. Ο απόλυτος σεβασμός πρέπει να απορρέει και να διέπεται από τα συναισθήματα και όχι τη λογική, τα συναισθήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Ο ΟΣΕ νοσεί βαθιά – Χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και αλλαγές»
Για την κατάσταση στον ΟΣΕ και γενικότερα στον σιδηρόδρομο ανέφερε πως νοσεί βαθιά και πως χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και αλλαγές. Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι υπάλληλοι που ακούγονται στα ηχητικά να κάνουν χαβαλέ θα απομακρυνθούν.
«Δε συμφωνώ με τις γενικεύσεις, όπως στον χώρο της δημοσιογραφίας, της παρουσίασης έτσι και τις πολιτικής υπάρχουν γενικεύσεις. Δεν είναι σωστές για οποιοδήποτε επάγγελμα, είτε είσαι γιατρός, δικηγόρος ή οτιδήποτε. Στην πολιτική, και στο συγκεκριμένο θέμα του ΟΣΕ είναι κάτι που έχω ο ίδιος αναγνωρίσει από την πρώτη βδομάδα που ανέλαβα, ότι νοσεί βαθιά. Βγήκα από το τρένο στη Θεσσαλονίκη, όταν έκανα το δρομολόγιο από την καμπίνα του μηχανοδηγού για να δω με τα μάτια μου την κατάσταση του δικτύου και είπα δημοσίως δεν το φοβάμαι να το πω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια, ότι ο ΟΣΕ νοσεί βαθιά. Και επειδή νοσεί βαθιά χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές. Είναι δυο πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε ασφάλεια στον κόσμο. Η μία έχει να κάνει με το προσωπικό: οι διάλογοι της ντροπής που ακούσαμε στα ηχητικά, οι υπάλληλοι να μιλούν στις επίσημες επικοινωνίες όχι με πρωτόκολλα, αυστηρότητα και σαν να μην διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές αλλά σαν να κάνουν πλάκα και χαβαλέ, κάποιοι. Γιατί υπάρχουν και σοβαροί επαγγελματίες που κάθε πρωί νωρίς πηγαίνουν στη δουλειά τους με φιλότιμο και υψηλό αίσθημα καθήκοντος και κάνουν σωστά τη δουλειά τους κι εμένα δεν μ' αρέσει η γενίκευση. Αυτούς που κάνουν χαβαλέ θα τους απομακρύνουμε. Θα φέρουμε ένα σύστημα την Δευτέρα στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί το οποίο θα λέει ότι όταν κάνεις σοβαρά λάθη θα απολύεσαι. Αυτό δεν είναι δεδομένο στο Δημόσιο. Ακόμη δε θα τοποθετηθώ για την αξιολόγηση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα κάνουμε αξιολόγηση στον ΟΣΕ και σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Γιατί θέλω να προσπαθήσω να φέρω μία κουλτούρα που σε κάποιους ανθρώπους υπάρχει και σε άλλους όχι, ότι διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές. Άρα αυτό χρειάζεται το μάξιμουμ της πειθαρχίας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Το δεύτερο κομμάτι είναι τα συστήματα ασφαλείας. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί "μα πώς γίνεται να βλέπω από το κινητό μου που είναι ο ντελιβεράς και να μην μπορώ να δω που είναι τα τρένα". Αυτό συμβαίνει γιατί το GPS σαν τεχνολογία έχει μια απόκλιση 15 μέτρα. Και όταν είναι ρεύμα ανόδου και καθόδου, αυτό δεν είναι ασφαλές. Είναι δίπλα η μια γραμμή στην άλλη.
Θα φέρουμε ένα σύστημα που θα είναι έτοιμο σε 3 μήνες και αύριο έχουμε την πρώτη δοκιμή. Και το οποίο με μια ειδική τεχνολογία και επίγειους σταθμούς θα μπορεί να δίνει ακρίβεια 5-15 εκατοστών. Είναι ένα τεσταρισμένο σύστημα, ελληνικό, χρησιμοποιείται αντίστοιχο και στη σεισμολογία. Το οποίο θα βάλουμε πάνω σε όλα τα τρένα για να μπορούμε να βλέπουμε αν ένα τρένο είναι σε μια λάθος πορεία, για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Θα λύσει το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό παράλληλα με τα άλλα συστήματα, τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, ETCS. Η τεχνολογία χρειάζεται τον ανθρώπινο παράγοντα. Αν ένας άνθρωπος στο σύστημα τηλεδιοίκησης κάνει ένα λάθος επίσης υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το σύστημα θα το βγάλουμε σε όλο τον κόσμο ανοιχτό. Θα το βλέπετε κι εσείς, οι τηλεθεατές, ο γονιός που έχει το παιδί του στο τρένο. θα είναι προσβάσιμο για όλους. Τα τρένα σήμερα έχουν ένα δόγμα, ότι όταν τηρείται ευλαβικά ο γενικός κανονισμός κίνησης από το προσωπικό, σταθμάρχες και μηχανοδηγούς, όλα είναι ασφαλή. Εμένα αυτό δεν μου αρκεί. Άρα και με την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία 6 χρόνια και με τα νέα συστήματα που σας λέω σήμερα, θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας. Αν όλα ήταν καλά, ούτε αλλαγή θα είχε γίνει με τον ανασχηματισμό, ούτε θα φέρναμε έναν νόμο για να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας, ούτε θα λέγαμε ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές. Θα λέγαμε παιδιά μην ανησυχείτε όλα είναι καλά, προχωράμε. Εγώ θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα υπάρχει ορατότητα στην ασφάλεια. Θα μπορεί να βλέπει ο καθένας ότι τα συστήματα λειτουργούν, τα πρωτόκολλα τηρούνται, τα τρένα είναι στην τάδε τοποθεσία και ξέρει ότι η τεχνολογία αυτή βοηθάει για να αποφύγεις ένα ανθρώπινο λάθος. Η πρώτη μου αποστολή είναι να μη συγκρουστούν ποτέ ξανά τρένα στην Ελλάδα», ανέφερε για τις καινοτομίες που ετοιμάζονται για τον σιδηρόδρομο.
«Όποιος ψάχνει την αλήθεια πρέπει να δει τα στοιχεία»
Για τα πορίσματα στην υπόθεση των Τεμπών και την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να εξυπηρετούσαν στην συγκάλυψη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Αναφέρεσαι μάλλον στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Εμένα η άποψή μου είναι ότι πρέπει τα στοιχεία και η αλήθεια να βγαίνουν προς τα έξω. Δεν έχει σημασία αν κάποιος θα μπερδευτεί ή όχι. Τα στοιχεία που προέρχονται από ένα πόρισμα, από μια έρευνα από ένα πανεπιστήμιο πρέπει να βγαίνουν να τα βλέπει ο κόσμος. Να μην φιλτράρονται. Όποια και αν είναι η αλήθεια, πρέπει να «βγει». Αυτό σημαίνει "παλεύω απέναντι στη συγκάλυψη". Έχουμε ένα πόρισμα (σ.σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) – που έχουν βγει πολλοί τίτλοι και ελάχιστοι να έχουμε διαβάσει και τις 180 σελίδες – το οποίο λέει στο 90% για ποιον λόγο δυο τρένα μπήκαν στην ίδια γραμμή, και ένα κεφάλαιο αφορά στην πυρόσφαιρα, που έχει γίνει μεγάλη κουβέντα, σχετικά με παράνομο φορτίο, με εύφλεκτο υλικό πέραν αυτού που πρέπει να κουβαλούν οι τρεις μηχανές που συγκρούστηκαν, και τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Το ίδιο το πόρισμα για ποιον το διάβασε στις 27/2 και όχι τώρα, λέει πως δεν είναι οριστικό το πόρισμα, γιατί οι εκθέσεις από τα πανεπιστήμια δεν καταλήγουν σε ασφαλές επιστημονικό συμπέρασμα. Και λέει πως δεσμεύονται στην συνέχεια να συμβληθούν σε εγνωσμένου κύρους ίδρυμα ώστε να οριστικοποιήσουν τα αποτελέσματα. Και λέει, μάλιστα, στην τελευταία παράγραφο ότι παρότι δεν είναι οριστικό, "συνειδητά επιλέγουμε να μη μεταθέσουμε την ημερομηνία της ανακοίνωσης του πορίσματος διότι δεν θέλουμε να καθυστερήσει άλλο". Για μένα προχειρότητα έχει το κεφάλαιο της πυρόσφαιρας, όχι όλο το πόρισμα. Όποιος ψάχνει την αλήθεια πρέπει να δει τα στοιχεία. Δεν αρκεί να διαβάζουμε έναν τίτλο στο διαδίκτυο ή να δούμε ένα βίντεο που μπορεί να γίνει viral και μετά να πούμε έκανα την έρευνά μου, ξέρω την αλήθεια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με την Ομάδα Αλήθειας και για όλα όσα γράφονται.
«Ισχύει ότι ήμουν σε ιδιωτική εταιρεία όταν ήμουν και πολιτικό στέλεχος, ήμουν κανονικά με ένσημα, πλήρωνα τους φόρους μου κανονικά, ήμουν εργαζόμενος κανονικά. Ούτε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχω δουλέψει στο παρελθόν αναφέρω στο βιογραφικό μου. Ούτε γενικά είθισται πολιτικοί οι οποίοι κατεβαίνουν, γιατί εγώ εκείνη την περίοδο το 2016 -μιλάμε για 9 χρόνια πριν- που ανέλαβα μια πολιτική θέση στη Νέα Δημοκρατία, η μόνη δημόσια παρουσία μου ήταν η πολιτική μου θέση. Τώρα αν πούμε ότι για κάθε άνθρωπο που έχει εκλεγεί βουλευτής, η εταιρεία στην οποία δούλευε νωρίτερα και καλά έκανε και δούλευε είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαγορεύεται ή να ερμηνεύεται αλλιώς, σημαίνει ότι δεν είναι ας πούμε κάτι κανονικό ένα πολιτικό πρόσωπο να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, να το πούμε ευθέως», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.