Καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανεκκίνηση του διαλόγου, η Αθήνα διεθνοποιεί για ακόμα μια φορά το Κυπριακό ζήτημα.
O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαινει αύριο στην Κύπρο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από βρετανικό έδαφος, παρουσία δεκάδων Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, υποδεικνύοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως τη μοναδική βάση επίλυσης. «Στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Μισό αιώνα μετά, οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή είναι ασήκωτες, δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Αττίλα. «Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα στην χώρα μου. Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών», είπε.
Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη, διαμηνύει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στην Αθήνα αναμένουν ότι η επερχόμενη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, λίγα χιλιόμετρα από εκεί που θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα κινηθεί στους γνωστούς προκλητικούς τόνους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι η Ιστορία δεν αλλάζει.
Προσκολλημένη στην παράνομη λογική της διχοτόμησης και επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους
Νέα τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής περιοχής ευθύνης έκδοσης νάβτεξ στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε περιοχή δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία διεκδικεί η Άγκυρα στο πλαίσιο του παράνομου αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Το τουρκικό ερευνητικό Akdeniz Arastirma αναμένεται να πλέει τουλάχιστον έως τις 5 Αυγούστου.
Σύνοδος Ευρωπαϊκής πολιτικής Κοινότητας
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ευρωπαϊκής πολιτικής Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου, Κερ Στάρμερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί παραγωγική σχέση με την ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα διμερή συνάντηση.
Με την είδηση της επανεκλογής της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν ο Πρωθυπουργός έκανε συγχαρητήρια αναφορά κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani, στο περιθώριο της European Political Community.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παρακάθησε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ Πριν το δείπνο στο Blenheim Palace, ο βασιλιάς Κάρολος συνομίλησε με τους ξένους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο. με το φωτογραφικό φακό να καταγράφει καρέ καρέ τη συνομιλία του πρωθυπουργού με το βασιλιά σε πολύ καλό κλίμα, παρόντος και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουελ Μακρον.
Πηγή: ertnews.gr