Κύπρος και ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε μέχρι τώρα.
Η σημερινή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνου Κόμπου στην Ουάσιγκτον, δεν ήταν μία από τις συναντήσεις, στις οποίες δύο υπουργοί συζητούν σε θεωρητικό επίπεδο διμερή και διεθνή θέματα, καθώς επισφράγισαν την στρατηγική σχέση Λευκωσίας – Ουάσιγκτον, με την έναρξη δομημένου διαλόγου.
Ο Στρατηγικός Διάλογος, μπαίνει πλέον σε τακτική βάση και περιλαμβάνει όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των δύο χωρών. Από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τις πολιτισμικές ανταλλαγές και τα θέματα εκπαίδευσης.
Το σημερινό βήμα, έγινε κατορθωτό μετά από συστηματικές προσπάθειες της Λευκωσίας και διακοπή της ρωσικής διείσδυσης η οποία είχε προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε σχέση με την αξιοπιστία μας στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα, κυρίως σε θέματα ξεπλύματος χρήματος, και διευκόλυνσης Ρώσων να δραστηριοποιηθούν στην Δύση με κυπριακά διαβατήρια.
«Ανακοινώνουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο πρώτος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμβάθυνσης κ διεύρυνσης της σχέσης των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς» είπε ο κ. Μπλίνκεν. Η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι είναι ο Στρατηγικός Διάλογος
Πρόκειται για ένα θεσμικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ με χώρες με τις οποίες διαθέτουν προνομιακές σχέσεις.
Στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού γίνεται επεξεργασία θέσεων σε τομείς στους οποίους τα δύο κράτη έχουν κοινά συμφέροντα.
Οι ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει στρατηγικό διάλογο μόνο με 30 χώρες εκ των οποίων οι 13 είναι κράτη μέλη της ΕΕ.
Η σημαντικότητα της έναρξης αυτού του διαλόγου, είναι προφανής καθώς η Κύπρος συμμετέχει στον στενό πυρήνα των φίλων χωρών με τις ΗΠΑ, χωρίς αυτή η σχέση να ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία και το Κυπριακό πρόβλημα.
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται πλέον με τη Κύπρο αυτόνομα, αναγνωρίζοντας αυτό που πάντα πρόβαλε η Λευκωσία. Ότι η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς αξιόπιστος εταίρος για την Δύση, ως χώρα μέλος της ΕΕ.
Πρόκειται για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου, στην περιοχή όπως φάνηκε και με την κρίση στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Έξι πυλώνες διαλόγου
Ο Στρατηγικός Διάλογος υλοποιείται με τακτικές συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο χωρών με σύνθεση που κάθε φορά θα καλύπτει την θεματολογία που βρίσκεται στο τραπέζι.
Χοντρικά πρόκειται για 6 πυλώνες:
1. Ασφάλεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας, ανταλλαγή πληροφοριών κλπ.
2. Ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια
3. Εμπόριο
4. Οικονομική συνεργασία πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα
5. Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση, ανταλλαγές
6. Κυβερνοασφάλεια.
Η πρώτη συνάντηση πρόκειται να γίνει στη Λευκωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ κατά περίπτωση θα υπάρχει και πολιτικός διάλογος.
Προ κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ
Σήμερα στην Ουάσιγκτον υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία και τον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Η μία συμφωνία αφορά τη συνεργασία στη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων και η άλλη την ασφάλεια πτήσεων.
Οι δύο αυτές συμφωνίες, αποτελούσαν προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας για τις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πρόγραμμα, πέραν της Κύπρου, μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν έχουν ενταχθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.