Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ — Το πρόγραμμα του Αλβανού πρωθυπουργού

 
edi rama prime minister

Ενημερώθηκε: 11/05/24 - 22:25

Εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων και σε μια αρνητική χρονική συγκυρία ο Αλβανός πρωθυπουργός έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε συγκέντρωση προς τους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Christmas Theatre» στο Γαλάτσι.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός έτους από την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου τότε δημάρχου Χειμάρρας. Ένα γεγονός που αποτέλεσε αιτία οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας να μπουν στον «πάγο», εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

Αύριο Κυριακή, αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, η οποία θα ξεκινήσει μετά την άφιξή του στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 8.30-9.00 το πρωί.

Η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας με εκατοντάδες αστυνομικούς (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια, Τροχαία) να διατίθενται προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση του Έντι Ράμα στην τοποθεσία όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του, συγκεκριμένα στο Christmas Theater, αλλά και για την προστασία του μέχρι την ώρα αποχώρησή του.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, η χώρα μας έχει διαθέσει στον Αλβανό πρωθυπουργό θωρακισμένη BMW για τη μετακίνησή του από και προς το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έντι Ράμα θα συνοδεύεται από περίπου 150 άτομα. Η συνοδεία αυτή θα περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βουλευτές και 50 δημοσιογράφους, που θα μεταβούν απευθείας στο κλειστό Christmas Theater του Γαλατσίου. Εκεί έχουν διαμορφωθεί δύο αίθουσες για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τους συνεργάτες του.

Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11.00 το πρωί, παρ' ολ' αυτά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα έχει και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με ομοεθνείς, μέλη του κόμματός του και επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται να μοιράσει και φυλλάδια για τις διμερείς σχέσεις. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Ράμα θα πιει καφέ με συνεργάτες του στο Γαλάτσι, ενώ στις 6.00-7.00 το απόγευμα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσει από την Αθήνα.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτης (8/5) στον Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης και ότι έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του:

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Έντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Και σήμερα στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha αναφερόμενος στην ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν απαγορεύει κανείς σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει ιδιωτικά να κάνει συγκέντρωση. "Ο χρονισμός όμως της επίσκεψης δεν είναι ο κατάλληλος αλλά δεν πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία", προσέθεσε.

Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Συμφωνεί ο κ. πρωθυπουργός με την αντίδραση του Αλβανού ομολόγου του που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στις 12/5;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του κ. Ράμα που ενώ κατανοεί «πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός», σε ό,τι αφορά στην αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αυτή (η αντίθεση), κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό, «ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό»; Είναι ο κ. Ράμα ο αυθεντικός ερμηνευτής του κ. Μητσοτάκη;», συμπληρώνει.

ΚΚΕ: Προκλητική η ημερομηνία της επίσκεψης

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ημερομηνία που επέλεξε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κύριος Ράμα είναι οπωσδήποτε προκλητική, ωστόσο ακόμη πιο προκλητικό -για τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό- είναι ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών ανταγωνίζονται για το ποιος θα πρωτοστατήσει στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις μετατρέπουν την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τις εθνικιστικές εξάρσεις, τους προεκλογικούς ανταγωνισμούς των άλλων κομμάτων και την προσπάθεια εργαλειοποίησης από τις δυο κυβερνήσεις τόσο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, όσο και των Αλβανών εργαζομένων που ζουν στην χώρα μας.»

Βελόπουλος: Η ΝΔ έκανε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι

«Ο πρωθυπουργός, μη αντιλαμβανόμενος το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, μας είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την έλευση Ράμα και την ομιλία του στην Αθήνα. Αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι ότι η έλευση Ράμα είναι παρέμβαση στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για την αυριανή ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Πρόσθεσε ότι «και αν ένα κράτος, που διώκει τον Ελληνισμό στην Βόρειο Ήπειρο, εκτός συνόρων, δεν μπορεί να απαγορεύσει μία συγκέντρωση εντός των συνόρων του, τότε δεν λέγεται κράτος. Λέγεται ξέφραγο αμπέλι. Αυτό έκανε η ΝΔ την Ελλάδα: Ξέφραγο αμπέλι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ