Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολλά καίρια ζητήματα και συγκεκριμένα για τις Ευρωεκλογές υπογράμμισε ό,τι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε «σε όλη την Ευρώπη μία επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού» και συνέχισε «Εδώ και μία 15ετία η Ευρώπη περνάει μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας γεννά τον φόβο και σπρώχνει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην ακροδεξιά. Η αριστερά να επαναπροσδιορίσει την πολιτική».
Ευρωεκλογές
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Στην Ελλάδα το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε ένα στίβο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Κινδυνεύουμε να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα βγουν να πουν ότι έχουν νικήσει. Όταν έχεις την αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχεις το χρονόμετρο και αν το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, τότε θα έχεις πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνο σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία».
Οικονομία
Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά : «Μακροοικονομικά είναι θετική η εικόνα και αυτή ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. θα εκφράσω την ανησυχία μου για τις μακρομεσοπρόθεσμους ρυθμούς της οικονομίας. Μείωση σημαντική των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές οφείλονται στην κατοικία και έχουμε και ένα σαράκι το υψηλών έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πολλά από αυτά ήταν δείκτες που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία. Φαίνεται ότι η ακρίβεια που δεν είναι πια εισαγόμενη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα».
Γεωπολιτική ασφάλεια
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και την γεωπολιτική ασφάλεια και
επεσήμανε: «Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας
της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε
δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα
περίμενα να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία για να σταματήσει η
παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη
στην Παλαιστίνη. Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να
είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Η μία πρόκληση της εποχή η άμυνα, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα, άρα να ενισχύσουμε τα ασφαλιστικά συστήματα».