Προς μία «επιχείρηση» μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και γενικότερα «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας, φαίνεται πως προχωρούν με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκμεταλλευόμενες πλήρως – με την καλή έννοια της λέξης – τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν τους λαούς των δύο χωρών, με τους φονικούς και καταστρεπτικούς σεισμούς, που έπληξαν τη Νοτιοανατολική Τουρκία (και τη Συρία) αλλά και το προ εβδομάδος τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 αθώους νεκρούς συμπατριώτες μας!
Αυτό φαίνεται με μία σειρά γεγονότων και δράσεων, τελευταία από τις οποίες είναι η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χαλουσί Ακάρ, ότι αποτελεί πολιτική βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών.
Κυβερνήσεων, που αμφότερες βαδίζουν – ως γνωστόν – προς κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά και παραγόντων εκτός των δύο χωρών, που επιθυμούν – και επιδιώκουν – μια ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής που ήδη βαδίζει στον 13ο μήνα επιχειρήσεων.
Σήμερα λοιπόν ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε την πρωτοβουλία του τηλεφωνήματος, συμφώνως με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΘΑ.
«…Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Τούρκο ομόλογό του, για τις χιλιάδες θύματα και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπισή τους.
Από πλευράς του ο κ. Ακάρ μετέφερε στον κ. Παναγιωτόπουλο τα συλλυπητήριά του για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.
Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας» σημειώνεται επί λέξει στο επίσημο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΘΑ.
Για το θέμα αυτό, ο ίδιος ο Ν.Παναγιωτόπουλος, σημειώνει επί λέξει στον «τοίχο» του στο facebook τα εξής: «Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο μου στην Τουρκία κ. Χουλουσί Ακάρ, ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, το κλίμα σταθερότητας αλλά και ο διάλογος βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, ήταν στην ατζέντα της συζήτησης μας. Ακόμη, ανταλλάξαμε συλλυπητήρια για τα θύματα των σεισμών και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στις δύο χώρες».
Τι κρατάμε εμείς;
--Πρώτο, τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
--Δεύτερο, το κλίμα σταθερότητας.
--Τρίτο, το διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία είναι η τρίτη στη σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί ιεραρχικά από τις 6 Φεβρουαρίου που σημειώθηκαν οι τρομεροί σεισμοί στη γείτονα, τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η αντίστοιχη και πιο πρόσφατη – προ εβδομάδος περίπου, των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Δένδια και Μεσούτ Τσαβούσογλου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί και η επιτόπια επίσκεψη Δένδια στα Άδανα, όπου μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του περιηγήθηκαν και είδαν από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές!
Τέλος, αλλά όχι έσχατο και πολύ ενδεικτικό κλίματος και προθέσεων, πέρας της κάθετης, σημαντικότατης μείωσης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο μετά τις 6 Φεβρουαρίου 2023, το τελευταίο δεκαήμερο, μετά και το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η Άγκυρα έχει σταματήσει ΠΛΗΡΩΣ κάθε έκνομη πτητική δραστηριότητά της στο Αιγαίο, είτε με Επανδρωμένα είτε με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη! Τίποτα. Μηδέν! Όπως και σήμερα άλλωστε, που συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, είναι επίσης ΜΗΔΕΝΙΚΗ.
Μακάρι αυτή η κατάσταση να παγιωθεί και να έχει αλλάξει κάτι πραγματικά και ουσιαστικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ο χρόνος θα δείξει και σε αυτήν την περίπτωση!
«Ιχνηλάτης»