Οι ποδοσφαιριστές του Ιράν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίποινα εάν δεν τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο στους εναπομείναντες ομίλους του Μουντιάλ, αφού ένας πολιτικός είπε ότι η χώρα «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να προσβάλει τον ύμνο μας».
Η ομάδα ποδοσφαίρου παρέμεινε σιωπηλή ενώ παιζόταν ο ύμνος πριν από την ήττα της με 6-2 από την Αγγλία τη Δευτέρα, σε μια συμβολική εκδήλωση υποστήριξης στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει αναστατώσει το Ιράν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini από την αστυνομία. Σεπτέμβριος.
Η Team Melli, όπως είναι γνωστή η εθνική ομάδα, είχε προηγουμένως επικριθεί από τους διαδηλωτές επειδή όταν αγωνίστηκαν στο Κατάρ, και το βίντεο στο οποίο υποκλίνονταν μπροστά στον Πρόεδρο Ebrahim Raisi προκάλεσε περισσότερη οργή.
Την Τρίτη, ο Mehdi Chamran, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης, δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να προσβάλει τον ύμνο και τη σημαία μας. Ο ιρανικός πολιτισμός έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών, αυτός ο πολιτισμός είναι τόσο παλιός όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτισμών».
Ένας συντηρητικός βουλευτής στο Κουρδιστάν, εν τω μεταξύ, ζήτησε να αντικατασταθεί η εθνική ομάδα από πιστή και επαναστατική νεολαία πρόθυμη να τραγουδήσει τον εθνικό τους ύμνο.
Εντονη λογοκρισία
Τα έντονα λογοκριμένα μέσα ενημέρωσης του Ιράν έκαναν ελάχιστη αναφορά στην ομάδα που δεν τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.
Η Καϊχάν, πιθανότατα η πιο κοντινή εφημερίδα στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, εξέπληξε με την οργή της για τον τρόπο με τον οποίο οι διαδηλωτές επευφημούσαν μια αγγλική νίκη, λέγοντας ότι «επί εβδομάδες τα ξένα ΜΜΕ διεξήγαγαν αδίστακτο και άνευ προηγουμένου πόλεμο ψυχολογικών μέσων εναντίον αυτής της ομάδας».
«Αυτή η εκστρατεία δεν φείδεται κάθε προσπάθειας για να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ του λαού του Ιράν και των μελών της ιρανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, καθώς και την παραγωγή ψευδών διχογνωμιών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό το κίνημα των πολιτικών μέσων, κυρίως των Λονδρέζων, με την υποστήριξη και τον συντονισμό των ντόπιων πατριωτών, από διασημότητες του κινηματογράφου και του αθλητισμού μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και τα κανάλια Telegram, ακόμη και μεταρρυθμιστικές πολιτικές προσωπικότητες, έχουν ενώσει τα χέρια για να επιτεθούν στους παίκτες».
Ανέφερε ότι ο γεννημένος στην Πορτογαλία προπονητής, Κάρλος Κεϊρόζ, είχε κατηγορήσει τους επικριτές στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν το ηθικό της ομάδας. «Πρέπει να πω σε όσους δεν θέλουν να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα ότι είναι καλύτερα να μείνουν σπίτι, κανείς δεν τους χρειάζεται», ανέφερε.
Εξέγερση κατά της εθνικής ομάδας
Η εξέγερση κατά της εθνικής ομάδας καταδείχθηκε με βίντεο που δείχνουν πλήθη στους δρόμους να χαιρετίζουν τη νίκη της Αγγλίας και να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ένα εστιατόριο στην Τεχεράνη που είχε υποστηρίξει την Αγγλία στη σελίδα του στο Instagram έκλεισε και σφραγίστηκε από τις αρχές την Τρίτη.
Σε μια συνέντευξη στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemaad, ο Αλί Λατίφι, πρώην επιθετικός της εθνικής ομάδας του Ιράν, είπε ότι η ομάδα έπεσε ανάμεσα σε δύο σκαμπό, ούτε είπε ότι ήθελε μόνο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ούτε υποστήριξε ολόψυχα τις διαμαρτυρίες και ως αποτέλεσμα δεν είχε ικανοποιήσει κανέναν . «Όταν κάποιοι θεατές μπουκάρουν, η ομάδα υποφέρει», είπε. «Αν και δεν μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο, οι παίκτες το ακούν και επηρεάζει τη διάθεσή τους». Κατηγόρησε επίσης αρνητικές προπονητικές τακτικές που, όπως είπε, ενέπνευσαν τον φόβο στους παίκτες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ομάδα επέλεξε να φορέσει μαύρα σακάκια για να καλύψει τα χρώματα της χώρας στο φιλικό της με τη Σενεγάλη.
“Κρατούν” οι διαδηλώσεις στο ιρανικό Κουρδιστάν
Στο εσωτερικό του Ιράν, ο κύκλος διαμαρτυριών, καταστολής, κηδειών, διακοπής λειτουργίας του διαδικτύου και απεργιών συνεχίστηκε. Οι πιο έντονες διαδηλώσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στο Ιρανικό Κουρδιστάν, όπου η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή μόνο στο Τζαβανρούντ και ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης άρχισε να χρησιμοποιεί βαρύ στρατιωτικό οπλοστάσιο και αληθινά πυρομαχικά για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.
Χιλιάδες Κούρδοι παρευρέθηκαν την Τρίτη στην κηδεία ενός 16χρονου αγοριού, του Karwan Shukri, που σκοτώθηκε το προηγούμενο βράδυ στο Piranshahr.
Η βαριά λογοκρισία στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης καταδείχθηκε αυτή την εβδομάδα από τις αρχές που έκλεισαν την εφημερίδα Jahan Sanat μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης στην οποία ένας διάσημος πρώην καθηγητής πανεπιστημίου αμφισβήτησε την επίσημη γραμμή ότι ο 10χρονος Kian Pirfalak πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ βρισκόταν σε αυτοκίνητο. στο Izeh, στα ανατολικά της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Khuzestan, όπου σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από «τρομοκράτες» και όχι από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο διευθυντής της εφημερίδας και ο δημοσιογράφος που είναι υπεύθυνος για το άρθρο κλήθηκαν από το γραφείο της εισαγγελίας της Τεχεράνης. Είναι μεταξύ μιας ευρείας ομάδας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών και μεταρρυθμιστών πολιτικών που έχουν κληθεί να εξηγήσουν τα πρόσφατα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έλεγε την αλήθεια.
Η μητέρα του Kian κατηγόρησε αρχικά τις δυνάμεις ασφαλείας για τον θάνατό του, αλλά αργότερα απέσυρε τα σχόλια σε κάτι που φαινόταν ότι ήταν μια αναγκαστική τηλεοπτική εμφάνιση. Ο πατέρας του αγοριού παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από πυροβολισμό
Πηγή: theguardian.com