Γιατί το Ισραήλ… «ικανοποίησε» τους Τούρκους και έκανε… «Τούρκους» τους Έλληνες!

 
Ο Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκεντζ

Ενημερώθηκε: 21/10/22 - 00:00

Η σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις – χθες– αυτή της αναβολής της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκεντζ στην Καλαμάτα και της επίσημης επίσκεψής του, την επόμενη εβδομάδα, στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ στην πρώτη μεταξύ Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών συνάντησή τους την τελευταία δεκαετία, ασφαλώς αιφνιδίασε και προβλημάτισε την Αθήνα, ενώ σίγουρα προκάλεσε και ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί; 

Γιατί έγινε η αναβολή;

Γιατί ανακοινώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα;

Γιατί προκλήθηκε όλη αυτή η κατάσταση και τι είδους «μήνυμα» περιέχεται στις αποφάσεις αυτές της ισραηλινής κυβέρνησης;

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα προς ένα τα ερωτήματα αυτά. 

Μία αναβολή, η οποιαδήποτε, όταν γίνεται ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ μιας τελετής εγκαινίων, πρέπει να έχει πολύ σοβαρό λόγο και αιτία. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορά την τελετή των εγκαινίων ενός κοινού τεράστιου project Ελλάδας- Ισραήλ διάρκειας 22 ετών, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο οποίο έχουν εμπλακεί οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών και αφορά την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η τελετή των εγκαινίων του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα ήταν σχεδιασμένη να αποτελέσει την – ως τώρα – κορωνίδα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ ακύρωσε την παρουσία του την Παρασκευή στην Καλαμάτα. 

Η ελληνική πλευρά, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ επικαλέστηκε … «προεκλογικούς λόγους» που επέβαλαν την παρουσία του στο Ισραήλ, ωστόσο η δυσαρέσκειά της ήταν εντονότατη. Θυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει γενικές εκλογές την 1η Νοεμβρίου 2022. 

Αποτέλεσμα της ακύρωσης της επίσκεψης του Ισραηλινού ΥΠΑΜ ήταν η από ελληνικής πλευράς υποβάθμιση της αντίστοιχης παρουσίας των επισήμων στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά χωρίς την παρουσία του ΥπουργούΕθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Η τελετή δεν μπορούσε να αναβληθεί για δεύτερη φορά, αφού είχε αναβληθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022 εξαιτίας των τότε μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, με την παρουσία μόνο του Διοικητή της Διοικήσεως Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) Υποπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Βαγενά, στην οποία υπάγεται η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρα (120 ΠΕΑ) της Καλαμάτας. 

Σήμερα το πρωί στην έγκυρη “Jerusalem Post” του Ισραήλ δημοσιεύτηκε η είδηση ότι την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας Μπέναζαμιν Γκαντζ θα επισκεφθεί επίσημα την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ ΥΠΑΜ των δύο χωρών εδώ και μία δεκαετία, που είχαν διακόψει τις μεταξύ τους σχέσεις, εξαιτίας της στενότατης σχέσης της Άγκυρας με την Χαμάς.

Λίγη ώρα αργότερα η είδηση επισημοποιήθηκε και από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας. Μία επίσκεψη, που – πρέπει να επισημανθεί αυτό - πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Οπότε είτε οι Ισραηλινοί θα θέλουν να παρουσιάσουν τη συνάντηση αυτή ως μία προεκλογικού χαρακτήρα «επιτυχία», είτε δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν την επιτυχία της έχοντας παρευρεθεί λίγες ημέρες πιο νωρίς στα εγκαίνια του Αεροπορικού Κέντρου που θα εκπαιδεύονται οι Έλληνες πιλότοι πριν βγουν στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. 

Ανεξάρτητα από όλα αυτά είναι σαφές ότι η απόφαση των Ισραηλινών την ίδια μέρα που ανακοίνωσαν τη μη παρουσία του Υπουργού Άμυνας στην Καλαμάτα να ανακοινώσουν την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα (την ίδια περίπου ώρα που στην Άγκυρα ο Ακάρ …προσκαλούσε τον Έλληνα ομόλογό του ςμετά της συζύγου του να τον φιλοξενήσει στην Άγκυρα), ΑΣΦΑΛΩΣ εμπεριέχει κάποιο «μήνυμα», με συγκεκριμένους «αποδέκτες»!

Διότι δεν είναι δυνατόν – λέει η κοινή λογική – οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών να επιδιώκουν στρατηγικές συνεργασίες στον αμυντικό τομέα, για παράδειγμα ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Elbit Systems και να ενημερώθηκε λεπτομερώς για την επένδυσή της στην Καλαμάτα, και μετά να…εμφανίζονται «προβλήματα»!

Να προσπαθούν 3,5 χρόνια να προωθήσουν τον άξονα Ελλάδα – Ισραήλ (και Κύπρος) στον αμυντικό τομέα και να έχεις πάρει μόνο – και αυτά δανεικά και για τρία χρόνια – δύο συστήματα UAV Heron!

Και να έχεις να περιμένουν χωμένα κάπου στα γρανάζια της «γραφειοκρατίας», που επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν γίνεται πάντα κατανοητό από όλους, προγράμματα όπως η αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού με το «κιτ» αναβάθμισης των Ισραηλινών, τα αντιαρματικά/αντιαποβατικά βλήματα SPIKENLOS που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της άμυνας των νησιών, ή ακόμα και την εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση τριών μεταφορικών αεροσκαφών C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα πολλά που εδώ και χρόνια είναι εκτός ενεργείας, από την Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία (ΙΑΙ).

Θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος «καλά, σε τόσο πεζά θέματα μπορεί να διακυβεύονται σχέσεις και συμμαχίες κρατών;». Και ναι και όχι. Γιατί και ο Ισραηλινός πάει στην Άγκυρα πιθανότατα για να συζητήσει με τους Τούρκους το ζήτημα της αναβαθμίσεως των τουρκικών F-16 με το ισραηλινό «κιτ», αν και κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο λόγω…Αμερικανών, αλλά «κάτι» θα βρουν για να «προλειάνουν το έδαφος», αν θέλουν… 

Εκτός και αν στις 2 Νοεμβρίου είναι άλλος Ισραηλινός ΥΠΑΜ.

Σε κάθε περίπτωση όμως όλη αυτή η κατάσταση από πλευράς Ισραηλινών πιθανό να ευχαρίστησε τους Τούρκους, έκανες όμως… «Τούρκους» τους Έλληνες!       

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ