Lockdown: Κρίσιμη βδομάδα για τις αποφάσεις - Όλα δείχνουν παράταση μιας βδομάδας

 
Lockdown: Κρίσιμη βδομάδα για τις αποφάσεις - Όλα δείχνουν παράταση μιας βδομάδας

Ενημερώθηκε: 22/02/21 - 12:33

Μέσα στη βδομάδα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική και άλλες «κόκκινες», με την κυβέρνηση να ελπίζει σε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ώστε να καταστεί εφικτό έστω και το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με αγωνία την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα καθώς και την πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά ως προς την κάλυψη των ΜΕΘ. Η πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στην Αττική όπου δέχεται την μεγαλύτερη πίεση, είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι.

Οι ροές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου είναι συνεχείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή εισήχθησαν στα νοσοκομεία 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας 141 ασθενείς, ενώ το Σάββατο 138, δηλαδή 279 νέες εισαγωγές σε ένα διήμερο.

Από την άλλη, συγκρατημένοι είναι οι επιδημιολόγοι.Εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες μειωθεί ο μέσος όρος κρουσμάτων και καταγραφεί ύφεση στην διασπορά δεν αποκλείεται να εισηγηθούν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Ως προς τα σχολεία προτεραιότητα όπως και στο παρελθόν θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από την 1η Μαρτίου, αν υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης».

Σε αυτή την περίπτωση το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει με την μέθοδο του click away. Είναι σημαντικό έστω και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν καθώς κάθε μήνα που μένει κλειστός ο κλάδος το κόστος για την οικονομία προσεγγίζει τα 2 δις ευρώ και τα περιθώρια της οικονομίας εξαντλούνται.

Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.

Χαράλαμπος Γώγος: Μεγάλο ζητούμενο η εκπαίδευση

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική, αν και δεν απέκλεισε να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away από την 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει»

Επεσήμανε ωστόσο ότι μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. , επεσήμανε.

«Τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση του lockdown»

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβελος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να έχει γίνει ορατή σταθεροποίηση της κατάστασης. «Κανείς λογικός άνθρωπος στον χώρο της Εντατικής δεν μπορεί να μιλά για άρση του lockdown με τέτοιους όρους» τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε ότι «είναι πολύ κοντά το φως στο τούνελ» ωστόσο προειδοποίησε ότι «η πανδημία δείχνει τα δόντια της για δύο μήνες» και απηύθυνε έκκληση «να μην της δώσουμε την ευκαιρία να έχει ολέθρια αποτελέσματα». «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της ανθρώπινης δραστηριότητας» επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη «ζήσαμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος», συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αθήνα.

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της ανοσίας της αγέλης» και παρατήρησε πως «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ακολούθησαν την άμυνα», ενώ υπογράμμισε ότι το τρίτο lockdown έχει προληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και μία αδυναμία: την κούραση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι το πιο λογικό είναι να υπάρξει παράταση του lockdown για μία εβδομάδα. Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Σημείωσε δε πως και αυτήν την εβδομάδα θα καταγραφεί άνοδος των κρουσμάτων.

Ωστόσο, όπως είπε, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 Μαρτίου θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι. Πάντως, παρατήρησε ότι πρέπει η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να γίνει με προσοχή και συνέστησε να γίνει έρευνα από την επιτροπή για τη μετάδοση του ιού στα σχολεία, εκτιμώντας πάντως ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. Ως προς το λιανεμπόριο δήλωσε πως πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς θα φέρει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.