Συνεχώς νέες περιοχές μπαίνουν σε καθολικό lockdown δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση

 
Συνεχώς νέες περιοχές μπαίνουν σε καθολικό lockdown δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 20/02/21 - 08:49

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο «κόκκινο» μπαίνουν έως την 1η Μαρτίου η Κεφαλονιά, η Θάσος, η Ηλεία (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων), η Αγιά Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου – Νεμέας, Αργους – Μυκηνών και Ζίτσας Ιωαννίνων.

xartis

Ειδικά στον Εύοσμο, η ανησυχία έγκειται στον εντοπισμό κρουσμάτων του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο προς το παρόν φαίνεται να είναι περιχαρακωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αντίθετα, μεγαλύτερη διασπορά καταγράφεται στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο, όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι αφορά το 40% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάποιες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Πάντως, όπως τόνισε ο καθηγητής, η διασπορά του στελέχους παρακολουθείται και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα,

Μπορεί στην Αττική να εντοπίστηκαν 722 νέα κρούσματα, σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό φέρνει την συζήτηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου ολοένα και πιο κοντά. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, το οποίο και υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκε μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο έδειξε τάσεις σταθεροποίησης. Αυτό ισχύει και για την Αττική, ως αποτέλεσμα των ήπιων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν πριν από το αυστηρό lockdown της 12ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αποτυπωθεί στους επιδημικούς δείκτες και η επίδραση του σκληρού lockdown.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση λήψη πρόσθετων μέτρων».

Η κυβέρνηση επιθυμεί την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένει ωστόσο τις εισηγήσεις των επιστημόνων μιας και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και οι επιστήμονες που στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown, αναμένεται να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, το ενδεχόμενο να επιλεγεί μία… μέση λύση, πιθανόν με λειτουργία του λιανεμπορίου με click away, καθώς αναγνωρίζουν πως μία σημαντική μεταβλητή στη εξίσωση είναι και η ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού λόγω του lockdown.