Άκρατη ισλαμική προπαγάνδα και καταστολή απο το καθεστώς Ερντογάν

 
Άκρατη ισλαμική προπαγάνδα και καταστολή απο το καθεστώς Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 27/01/21 - 01:31

Του Μιχάλη Ψύλου

Γνωρίζετε ποιο είναι για τους Τούρκους πολίτες «το πιο θαυμάσιο γεγονός του 2020»; «Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί» απάντησε το 82% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του… κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν από την εταιρία «Telegram».

Θαυμάστε όμως και τη σχετική ερώτηση της δημοσκόπησης: «Το 2020 επιτεύχθηκαν πολλά καλά έργα για το έθνος υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο από το 2002, που ανέλαβε την εξουσία. Ποιό είναι όμως το πιο αξέχαστο και θαυμαστό γεγονός του 2020;».

Ετσι ακριβώς ήταν διατυπωμένο το ερώτημα ,όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ η φιλο-κυβερνητική Yeni Safak. Για να μαθαίνουν άλλωστε οι κάθε λογής δημοσκόποι σε όλον τον κόσμο πως να κάνουν σωστά τις ερωτήσεις στις έρευνες...

Η εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε επίσης και μια σειρά σχόλια των ανθρώπων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση:

- «Η Αγία Σοφία ήταν το όνειρό μας».

- «Η Αγιά Σοφία ήταν η κορωνίς του 2020»

- «Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα αυτού του έθνους, το κλειδί για ένα όμορφο μέλλον».

- «Όλα όσα έκανε ο Πρόεδρος είναι πολύτιμα , αλλά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα σημείο καμπής στην τουρκική ισλαμική ιστορία».

- «Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της κατάκτησης».

Για την ιστορία να πούμε ότι «δεύτερο πιο θαυμάσιο γεγονός» ,σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ήταν με ποσοστό 10% η νίκη του Αζερμπαϊζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τρίτο με 8% η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Fatih.

Αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει όπλο στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν, ειναι προφανές οτι η πολιτική της πλήρους Ισλαμοποίησης έχει πέραση στους ψηφοφόρους. Ετσι ο Τούρκος Πρόεδρος περνάει πιο εύκολα την προπαγάνδα του σε έναν λαό που πλήττεται από τις τεράστιες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μια νεοφιλελεύθερη πολιτική με ισλαμικό περιτύλιγμα!

Μόνο που δεν αρκούν οι «δημοσκοπήσεις» και ο έλεγχος του 90% των Μέσων Ενημέρωσης από το καθεστώς, για να αισθάνεται ασφάλεια ο Τούρκος Πρόεδρος. Γι` αυτό και κλιμακώνει όλο και περισσότερο την καταστολή. Κάπου 45 φοιτητές του πανεπιστήμιου του Βοσπόρου συνελήφθησαν και άλλοι 10 καταζητούνται ως «τρομοκράτες», επειδή μετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον διορισμό ως Πρύτανη ενός κομματικού φίλου του προέδρου Ερντογάν, με αμφίβολα ακαδημαϊκά προσόντα.

«Οι συλλήψεις έγιναν μάλιστα με βίαιο τρόπο, με πρακτικές που χρησιμοποιούνται γενικά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά ενόπλων οργανώσεων» λέει ένας φοιτητής, διατηρώντας την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

«Είναι σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ταυτίσει τους φοιτητές με τους τρομοκράτες», προσθέτει.

Στην πόλη Σόμα, στην νοτιοδυτική επαρχία της Μανισά (Μαγνησίας), χιλιάδες ανθρακωρύχοι προσπάθησαν πέρυσι τον Οκτώβριο να συγκροτήσουν πορεία προς την Αγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστολή.

Οποιος τολμήσει να καταφερθεί κατά της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έστω και αόριστα, κατηγορείται για τρομοκρατία. Όπως λένε υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γείτονα, «το παράξενο είναι ότι πολλές φορές οι κατηγορίες είναι αόριστες ή τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζονται για την υποστήριξή τους είναι γελοία: αρκεί να βρισκόσουν στην πλατεία ,την ώρα μιας διαδήλωσης».

«Καγιούμ»- κυβερνητικοί τοποτηρητές -παντού

Η καταστολή κάθε αντιπολιτευτικής φωνής έχει μάλιστα αποκτήσει το τελευταίο διάστημα και ένα διαφορετικό περιεχόμενο: Η κυβέρνηση Ερντογάν τοποθετεί αυθαίρετα σε θεσμούς που θέλει να ελέγξει «κυβερνητικούς τοποτηρητές» -«Καγιούμ» ,όπως τους λένε οι αντίπαλοι του καθεστώτος. Τέτοιος «κυβερνητικός διαχειριστής» θεωρείται ο νέο-διορισμένος πρύτανης στο «ανυπότακτο» Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Ακόμα και στα hashtag που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο πανεπιστήμιο, εμφανίζεται η λέξη «kayyum: # kayyımrektöristemiyoruz», με τους φοιτητές να λένε «δεν θέλουμε τον κυβερνητικό τοποτηρητή».

Τέτοιους «γκαουλάιτερ» διορίζει συνεχώς και αυθαίρετα η κυβέρνηση Ερντογάν στη θέση εκλεγμένων δημάρχων , δημοτικών και επαρχιακών συμβουλίων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. Αυτό έχει συμβεί επανειλημμένα στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, όπου η πλειοψηφία των εκλεγμένων δημάρχων προέρχονται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

«Ο στόχος του Ερντογάν και του ΑΚΡ είναι να ελέγχουν όλα τα θεσμικά όργανα» λέει ο ιστορικός Καντάν Μπαντέμ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μουνζούρ, στο Τουντσελί.

«Προσπαθούν να εξαλείψουν οποιαδήποτε εναπομένουσα αντιπολίτευση. Αν δουν κινήσεις αντίθετες με τα σχέδιά τους, οι αρχές γίνονται ακόμη πιο βίαιες από ό, τι είναι ήδη και εντείνουν την καταστολή», τονίζει ο καθηγητής Μπαντέμ και προσθέτει: «Κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων που αποκλίνει από τις κυβερνητικές οδηγίες, το επαναφέρουν στην τάξη και στην υπακοή μέσω της αναγκαστικής αντικατάστασης των αντίθετων φωνών ,με αξιόπιστους επιτρόπους».

Δυστυχώς, η Δύση και ειδικά η Ευρώπη,που κάμπτεται -και σωστά- για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κογκ ,στη Λευκορωσία και αλλού, κλείνει τα μάτια σε αυτό το «χαμηλής έντασης πραξικόπημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Αποφεύγοντας συστηματικά να επιβάλει κυρώσεις στο αυταρχικό αυτό καθεστώς, επειδή το …Oruc Reis παραμένει δεμένο στην Αττάλεια και ο Ερντογάν έχει φορέσει για τον χειμώνα «προβιά προβάτου».

Τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν άλλωστε στην Ευρωπαική Ενωση να δει ότι αν και έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (η λεγόμενη ohal), την οποία επέβαλε ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα του 2016, η καταστολή των ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων λαμβάνει συνεχώς εφιαλτικές διαστάσεις.

Δεκάδες δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι, δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από τις δουλειές τους ως «τρομοκράτες».

Η κατηγορία της «τρομοκρατίας» αποδίδεται πολύ εύκολα σε διαφωνούντες με το καθεστώς. Σύμφωνα με την Human Rights Watch,έχουν διεξαχθεί πάνω από 58.000 δίκες και έχουν διαταχθεί περίπου 130.000 δικαστικές έρευνες ,με αυτή την κατηγορία.

«Αντιμετωπίζουμε μια μάχη του κυβερνώντος κόμματος AKP ενάντια στη δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση» υποστηρίζει ο Ντεβρίς Τσιμέν, εκπρόσωπος του HDP στην Ευρώπη. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κυβερνάται από ένα αυταρχικό καθεστώς που έχει χάσει κάθε πολιτική νομιμότητα», προσθέτει.

Μια «νομιμότητα» ,η οποία ,ακόμη και αν μπορεί να αμφισβητηθεί εν μέρει στο εσωτερικό, δυστυχώς συνεχίζει να γίνεται αποδεκτή εκτός συνόρων, παρέχοντας στο καθεστώς Ερντογάν ελευθερία δράσης, σε πολλές περιπτώσεις.

Μοναδικός φόβος και άγνωστος Χ για τον Ερντογάν αποτελεί η νέα αμερικανική διοίκηση.

Γι` αυτό το λόγο άλλωστε προσπαθεί να εμφανιστεί ως «περιστερά» στο εξωτερικό.

Και δυστυχώς κάποιοι του δίνουν διαβατήριο καλής συμπεριφοράς… Για να συνεχίσει απτόητος το έργο του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ