«Κάναμε κάποια πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» δήλωσε ο Ολανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στις 6.30 το πρωί ώρα Βρυξελλών, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης στη Σύνοδο Κορυφής. Μετά από σχεδόν ένα 24ωρο εντατικών διαβουλεύσεων, οι «φειδωλοί 4+1» (Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία μαζί με τη Φιλανδία) εξακολουθούν να αντιστέκονται, αλλά οι δύο πλευρές είναι πλέον κοντά και υπάρχει προσδοκία για λύση σήμερα.
Από την ώρα που ξεκίνησε το δείπνο (19.00 τοπική) ως τη βαθιά νύχτα, η συμμαχία του Βορρά δέχθηκε καταιγιστικές πιέσεις να αποδεχθεί οι επιχορηγήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης να είναι 400 δισ. ευρώ αντί για 350 δισ. που απαιτούσαν (υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και των Γάλλων με τους Γερμανούς, ήταν για 500 δισ.). Μετά τα μεσάνυχτα υπήρχαν διαρροές περί διάσπασης του φειδωλού μετώπου, με την Αυστρία και την Ολλανδία να έχουν απομονωθεί. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε όμως.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ εξοργίστηκαν από τη συμπεριφορά ειδικά του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον (ο Κουρτς πάντως τα ξημερώματα δήλωνε στο Twitter «πολύ ευτυχής» με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων). Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τον Μαρκ Ρούτε ότι συμπεριφέρεται εξίσου εγωιστικά όσο ο Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις για τον προηγούμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο Μισέλ ανακοίνωσε 45λεπτο διάλειμμα στις εργασίες της ολομέλειας λίγο πριν τις 23.30 – το οποίο τελικά κράτησε πάνω από έξι ώρες!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Λίγο πριν τις 6 το πρωί, ο πρόεδρος του Συμβουλίου συγκάλεσε εκ νέου την ολομέλεια – για λιγότερα από δέκα λεπτά. Η νέα πρόταση, την οποία θα καταθέσει αργότερα σήμερα, θα τοποθετεί τις επιχορηγήσεις στα 390 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές αν το συνολικό πακέτο θα είναι 700 ή 750 δισ. Η συνεδρίαση της ολομέλειας αναμένεται να ξεκινήσει ξανά στις 4 το απόγευμα, με την αποδοχή του νέου ποσού για τις επιχορηγήσεις εκ μέρους των «φειδωλών» να μην θεωρείται δεδομένη (μεταξύ άλλων αναμένεται να ζητήσουν ακόμα υψηλότερες «επιστροφές» από τον προϋπολογισμό).