Γαρδουμπάκια στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

 
Γαρδουμπάκια στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Ενημερώθηκε: 18/04/20 - 21:13

Γαρδουμπάκια στο φούρνο: Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου για παραδοσιακά γαρδουμπάκια στο φούρνο με πατάτες λαδορίγανη. Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι.

Υλικά

- 1 συκωταριά

- 1 αντεριά

- 5-6 πατάτες

- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

- 1/3 φλ. ελαιόλαδο

- 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί

- 4-5 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους

- χυμό από 2 λεμόνια

- 1 κ.σ. ρίγανη

- αλάτι

- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

- Για τα παραδοσιακά γαρδουμπάκια στο φούρνο με πατάτες λαδορίγανη, πρώτα καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της.

- Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε στα γαρδουμπάκια). Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια.

- Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο.

- Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά.

- Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια.

- Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

- Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν.

- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.

- Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και τα σκόρδα με τα φύλλα τους.

- Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.

- Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες.

- Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη.

- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό.

- Συμπληρώνουμε λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται οι πατάτες.

- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα γαρδουμπάκια στο φούρνο στους 200 βαθμούς C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15΄.

- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

ΠΗΓΗ: argiro.gr