Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 100 οι κλάδοι (ΚΑΔ) που θα λάβουν μέτρα στήριξης (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 100 οι κλάδοι (ΚΑΔ) που θα λάβουν μέτρα στήριξης

Ενημερώθηκε: 24/03/20 - 19:27

Κορονοϊός - Οικονομία: Τη διεύρυνση των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά 100 εντός της εβδομάδας, ούτως ώστε τα μέτρα στήριξης να καλύπτουν πλέον 1,8 εκατ. αντί για 1,4 εκατ. επιχειρήσεις, πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες προανήγγειλε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έκανε σαφές ότι αυτή η διεύρυνση αφορά ουσιαστικά την εικόνα της οικονομίας κατά τον μήνα Μάρτιο.

Προανήγγειλε νέα διεύρυνση -πολύ μεγαλύτερη- με βάση την εικόνα της οικονομίας όπως διαμορφώνεται το μήνα Απρίλιο. Και τούτο καθώς η εν λόγω εικόνα, όπως εξήγησε, ο ΥΠΟΙΚ είναι πολύ χειρότερη.

Επίσης, εντός της εβδομάδας προανήγγειλε λύση για το θέμα των επιταγών. Επιπλέον, δεν απέκλεισε σκέψεις για αλλαγή στο χτίσιμο του αφορολόγητου.

Αναλυτικά, στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε για το ενδεχόμενο επέκτασης της προστασίας επιχειρήσεων και σε άλλους ΚΑΔ ότι "η οικονομία έπεται των ορθών αποφάσεων που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία".

"Άρα, κάθε φορά ακολουθούμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες όσο πιο δραματικές είναι στη μετακίνηση προϊόντων και προσώπων, τόσο μεγαλύτερο το κόστος για την οικονομία", επισήμανε.

Εξήγησε πως οι ΚΑΔ που τώρα εξαιρούνται συνδέονται με την κατάσταση της αγοράς τον μήνα Μάρτιο. "Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα δεδομένα Μαρτίου. Ξέρουμε ότι πλέον τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Σας λέω από τώρα ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα είναι πιο δύσκολη. Γιατί προφανώς το μήνα Μάρτιο ένα κομμάτι επιχειρήσεων λειτουργούσε ικανοποιητικά τις πρώτες 15 μέρες και απογοητευτικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Εξήγγειλε πως οι "πρωτοβουλίες που λάβαμε θα είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που θα λάβουμε την άλλη εβδομάδα".

Ανέφερε για τη "διεύρυνση των ΚΑΔ περίπου κατά 100" πως αφορά στην εικόνα για τον Μάρτιο αλλά "έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης" και τον Απρίλιο "οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε θα είναι πολύ πιο διευρυμένες". Γιατί τότε το πλήγμα "θα είναι για όλους τους κλάδους".

"Εκ των προτέρων σας λέω ότι η βοήθεια στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι διευρυμένη τον μήνα Απρίλιο" είπε. Εξήγησε και μία άλλη πτυχή. Τον χρόνο. "Το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε αντιμετωπίσουμε και δεν το ξέρουμε, δεν το ξέρει καμία χώρα στον κόσμο, είναι η ένταση και η έκταση του φαινομένου. Πόσο θα κρατήσει. Άρα οφείλουμε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε να έχουν ως κριτήριο την εικόνα του σήμερα, την εικόνα αύριο, τη διάρκειά της, αλλά και τη μεθεπόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Όταν με το καλό βγούμε από αυτή τη θέση".

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν "να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να πάρουμε τα μέτρα" και "σε συνέχεια, με τη διεύρυνση των κριτηρίων των ΚΑΔ ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις για 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που θα καλύπτονται από αυτές τις πρωτοβουλίες".

Επίσης δήλωσε πως "καταφέραμε και διευρύναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δημοσιονομική περίμετρο και για τον Απρίλιο τα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα". Εξήγησε πως στο χθεσινό Ecofin καταγράφηκε το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη έχουν λάβει μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ. "Τόσα έχουμε πάρει και εμείς", δήλωσε.

Για τους μακροχρόνια ανέργους ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας "αποφασίστηκε η επέκταση του επιδόματος για δύο μήνες και η κάλυψη των εργαζομένων που απολύθηκαν". Πρόσθεσε πως "είμαστε εδώ για να δούμε πώς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για τους μακροχρόνιους ανέργους".

Για το θέμα των επιταγών προανήγγειλε απάντηση της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα. Για το ύψος του αφορολογήτου και σε ερώτημα για πιθανή μείωσή του λόγω των συνθηκών απάντησε ότι "θα συνεκτιμηθεί ανάλογα με το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες γίνονται". Είπε πως παρακολουθούνται σε ημερήσια βάση, αλλά "ένα κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος πλέον καταναλώνεται ηλεκτρονικά και όχι με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων".

ΠΗΓΗ: capital.gr