Στο υπόμνημά του, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αναφέρει ότι γνωρίζει όσα αναφέρονται στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2018 προς τους υπουργούς, Υποδομών, Δικαιοσύνης και Οικονομίας, καθώς και στις απαντήσεις που έλαβε, προσθέτοντας πως χάριν της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της αποτροπής ή έστω και της ελαχιστοποίησης της τεραστίας ζημίας που υπέστη το Δημόσιο, με βάση και όσα έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πορίσματα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για οριζόντιες συμπράξεις, θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης και έναν μεγάλο πίνακα με 150 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, οι οποίες μπορούν να τύχουν διερεύνησης για τη διαπίστωση και τυχόν άλλων αδικημάτων
Ακόμα, ο κ. Νικολόπουλος χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την προ ολίγων ημερών δημοσιευθείσα σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία οι εργολήπτες, δηλαδή αυτοί που διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε παραβίαση του θεσμικού πλαισίου του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούνται να πληρώσουν το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί, είτε μονομερώς από την επιτροπή ανταγωνισμού, είτε κατόπιν και δικής τους συμφωνίας. Παράλληλα όμως υποχρεούνται οι εργολάβοι – μέτοχοι των Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε νέους διαγωνισμούς στο μέλλον, να αποδείξουν ότι έχουν προβεί σε πράξεις αυτοκάθαρσης. Και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στον αποκλεισμό πρακτικών και ενεργειών παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού, να απομακρύνουν από τη διοίκηση και από το ΔΣ πρόσωπα που έχουν ενεργήσει κατά του ανταγωνισμού, κ.ά.
Επίσης, υποχρέωση των αρχών και των δημοσίων φορέων που αναθέτουν τα δημόσια ακόμα και τα ιδιωτικά έργα είναι, όταν κάποιος έχει παραβεί τον ανταγωνισμό και πηγαίνει σε καινούργιο διαγωνισμό, να αξιολογούν αν τα μέτρα που έχει λάβει είναι αρκετά. Εάν όμως δεν είναι, αυτοί οι ίδιοι οι φορείς μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν, ώστε να μην τους δεχτούν στο διαγωνισμό. Και μία ακόμα υποχρέωση των αρχών που αναθέτουν τα έργα είναι να αναζητήσουν αποζημιώσεις από όσους με τις πράξεις τους και με την στρέβλωση του ανταγωνισμού ζημίωσαν τον οργανισμό στον οποίον αυτοί είναι διοίκηση.
Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος προτείνει να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες, οι: Ιωάννης Ντάσκας, Κωνσταντίνος Στέγγος, Γεώργιος Φλωράς, Κωνσταντίνος Κούτλας και Ελευθέριος Τριβουλίδης.