Ονομασία ΠΓΔΜ: Παρασκευή κι ακόμη να γίνει το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στο εσωτερικό, ενώ πυρετώδεις είναι οι επικοινωνίες και διεργασίες γύρω από το Σκοπιανό σε επίπεδο κορυφής.
Η συμφωνία είναι γραμμένη, αναζητείται ωστόσω η φόρμουλα η οποία θα καταστήσει την όποια συμφωνία νομικά δεσμευτική και για την Αθήνα –και όχι μόνο για τα Σκόπια, που θα τη φέρουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα νέα εμπόδια που ανακύπτουν στην προσπάθεια οριστικοποίησής της.
Χθες, πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,, μετέθεσε για σήμερα την πιθανότητα να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αλ. Τσίπρα, έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28- 29 Ιουνίου.
Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί έως τώρα, προσέθεσε, όμως, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια βιώσιμη και μόνιμη λύση, η οποία θα είναι 100% ασφαλής για τις μελλοντικές γενιές. Των δηλώσεών του προηγήθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, που επί της ουσίας έδειχνε στην κατεύθυνση περαιτέρω καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι «η ανάγκη να επιτευχθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε οποιαδήποτε προθεσμία , ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αποδείχθηκε ότι υπάρχει καλή διάθεση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. και είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να αποτυπωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας η οποία θα παρουσιάζει με τον πιο κατάλληλο τρόπο τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών.
Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα απάντησαν στην εν λόγω ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία συγγραφής κειμένου και ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αφορά περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και «δεν απευθύνεται σ’ εμάς». Το Μαξίμου επιμένει ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της άλλης πλευράς» και ότι πρέπει ο κ. Ζάεφ να ολοκληρώσει τον κύκλο των διεργασιών στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να είναι σε θέση να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα.
Στην Αθήνα πάντως υπάρχουν προσδοκίες για λύση.
Το πόσο κοντά και, ταυτόχρονα, πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια λύση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ποτέ οι δύο χώρες δεν ήταν πιο κοντά σε λύση όσο τώρα. Οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι κρίσιμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Οσμάνι.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ
Με τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξή του στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ηγέτες των δύο χωρών να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ για το θέμα του ονοματολογικού.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ. Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».