Με έναν «γιγάντιο» «πίνακα» με αριθμούς ανά χείρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες, Τετάρτη, 2 Απριλίου τους βαρείς τελωνειακούς δασμούς που αποφάσισε να επιβάλει στον κόσμο, στοχεύοντας ιδιαίτερα την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Νικητής; Ο Τραμπ, φυσικά. Οι ηττημένοι; Ολοι οι άλλοι», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η χώρα μας λεηλατήθηκε, βιάστηκε και καταστράφηκε από κοντινά και μακρινά έθνη, συμμάχους και εχθρούς», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν δείξει τη λίστα με τους εμπορικούς εταίρους του.
Η επίθεση προστατευτισμού του Ρεπουμπλικανού προέδρου περιλαμβάνει πρόσθετο κατώτατο τελωνειακό δασμό ύψους 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ και εξατομικευμένες αυξήσεις στους δασμούς για χώρες που η κυβέρνηση Τραμπ αξιολογεί ως εχθρικές σε εμπορικά ζητήματα.
Τα αγαθά από την Ε.Ε. θα επιβαρύνονται με δασμούς 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ορίστηκαν σε 24% για την Ιαπωνία, 26% για την Ινδία και 46% για το Βιετνάμ. Η επιβάρυνση υπήρξε ιδιαίτερα βαριά για την Κίνα, τα προϊόντα της οποίας θα υπόκεινται σε νέους δασμούς 34% επιπλέον των πρόσθετων ύψους 20% που έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.
Η Βρετανία, η οποία διαπραγματεύεται διμερή εμπορική συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απέφυγε τα χειρότερα, αντιμετωπίζοντας το κατώτατο όριο του 10%, σημειώνουν οι Times.
Για «καταστροφή» κάνουν λόγο οι Νew Υork Τimes, τονίζοντας πως η αρχική αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι η κλίμακα των δασμών ήταν έκπληξη για τους επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.
Πάντως, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν βρίσκονται στο τραπέζι του Τραμπ. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτή η απουσία συνδέεται με το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν είναι πλέον σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Κήρυξε εμπορικό πόλεμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο, παρασύροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οικονομική αβεβαιότητα, αναφέρει η Monde. Φαίνεται ότι το ύψος των δασμών εκτιμήθηκε, ανά χώρα, με βάση υπολογισμούς χωρίς επιστημονική βάση, τονίζει παράλληλα η γαλλική εφημερίδα.
«Οι ανακοινώσεις του Τραμπ ξεπερνούν οτιδήποτε θα μπορούσαμε να περιμένουμε», ανέφερε η Süddeutsche Zeitung, η οποία επίσης κάνει λόγο για «εμπορικό πόλεμο». «Τις τελευταίες ημέρες, ο Λευκός Οίκος φαινόταν να εξετάζει δύο επιλογές. Η πρώτη συνίστατο στην επιβολή δασμών 20% σε όλες τις ξένες εισαγωγές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους ή τον τύπο των εν λόγω εμπορευμάτων», υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα. Η δεύτερη επιλογή ήταν να στοχεύσει ορισμένες χώρες. Τελικά, «ο Τραμπ επέλεξε συνδυασμό και των δύο», καταλήγει η εφημερίδα.
«Είναι το εμπορικό σύστημα στο σύνολό του, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που βρίσκεται στο στόχαστρο μέσω αυτής της έκρηξης δασμών», σημειώνει η Le Soir. Η εφημερίδα εκτιμά πως πλήττεται ιδίως η «θεμελιώδης αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που διασφαλίζει ότι οι τελωνειακοί φόροι πρέπει να είναι πανομοιότυποι για όλα τα κράτη, με εξαίρεση την περίπτωση συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών».
«Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμόρφωση» των αμερικανικών τελωνειακών δασμών «με τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
«Σοβαρή ζημιά στην οικονομία»
Ο ευρωπαϊκός Τύπος ανησυχεί για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλέσουν οι τελωνειακοί δασμοί. «Αυτό που λένε όλα τα εγχειρίδια είναι ότι μακροπρόθεσμα, ο Τραμπ μόλις πυροβόλησε τα πόδια του και, κάνοντας αυτό, μόλις πυροβόλησε την παγκόσμια οικονομία στα πόδια», αναφέρει ο Κλαούντι Πέρεθ, δημοσιογράφος της El País. «Οι αυξήσεις των δασμών […] θα διαταράξουν τις αλυσίδες, θα προκαλέσουν πληθωρισμό, θα καθυστερήσουν τις αγοραστικές και επενδυτικές αποφάσεις και τελικά θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην οικονομία, που στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζει ήδη τα πρώτα σημάδια μιας εγγενούς κρίσης», σημειώνεται.
Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως «η γεωοικονομική τάξη αλλάζει μπροστά στα μάτια μας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζημιά θα είναι εκτεταμένη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Με αυτήν την επίθεση προστατευτισμού, «Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει επιστροφή στην Αμερική πριν από το 1930», εκτιμά η La Stampa. Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε στον κόσμο «τι θέλει να είναι η Αμερική: ισχυρή, κλειστή, πλούσια και μόνη. Εναντίον όλων αν χρειαστεί. Καλοπροαίρετη (ίσως) προς αυτούς που υποτάσσονται».
Ε.Ε. και Ηνωμένες Πολιτείες «σχεδόν επί ίσοις όροις»
Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «έτοιμοι να αντιδράσουν» και ήδη εργάζονται για «νέο πακέτο αντίμετρων» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, που επιθυμεί η Ε.Ε., αποτύχουν.
Για τη La Stampa, η Ε.Ε. έχει «δύναμη πυρός και μέγεθος αγοράς που της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχεδόν ισότιμη βάση». Οι 27 «πρέπει να δώσουν στον εαυτό τους χρόνο για να αφομοιώσουν όσα ανακοινώθηκαν χθες και να αναπτύξουν τα πιο αποτελεσματικά και ξεκάθαρα αντίμετρα», εκτιμά η εφημερίδα. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε;» διερωτάται η La Stampa. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε εμπορικό διάλογο με την Ουάσιγκτον, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι το αμερικανικό ‘φρούριο’ δασμών προορίζεται να παραμείνει όρθιο και ότι ο στόχος για πλήρη αποκατάσταση σχέσεων ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απατηλός. Δεν ανταποκρίνεται στο όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για την Αμερική».
Το τέλος της παγκοσμιοποίησης
Οι δασμοί του Τραμπ σήμαναν το τέλος της εποχής της παγκοσμιοποίησης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει οι εταιρείες να επιστρέψουν την παραγωγή στις ΗΠΑ, κάτι που ωστόσο δεν θα είναι εύκολο, τονίζει η Wall Street Journal.
Το σχέδιο «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ να επιβάλει νέους σαρωτικούς δασμούς τρισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος θέλει τα αγαθά που πωλούνται σε Αμερικανούς καταναλωτές να κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια, κάτι που σημαίνει πως πέφτει η αυλαία της υποστήριξης των ΗΠΑ στην παγκοσμιοποίηση που τροφοδότησε την παγκόσμια οικονομία για δεκαετίες, σύμφωνα με τη WSJ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τις ληστρικές εμπορικές πρακτικές της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων εμπορικών εταίρων της Αμερικής για την απορρόφηση θέσεων εργασίας και βιομηχανιών στο εξωτερικό, τις οποίες τώρα θέλει να επαναφέρει.
Η ελπίδα του προέδρου είναι ότι τo τείχος των υψηλών δασμών θα εγκαινιάσει μια χρυσή εποχή άφθονων θέσεων εργασίας στη μεταποίηση και ευρεία ευημερία στους πολίτες, καθώς η βιομηχανική παραγωγή θα ανθίσει στις ΗΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr