Εξαιρετικά σημαντική απειλή για την Ελλάδα και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα αποτελέσει το πρώτο τουρκικό σκάφος Αμφίβιας Εφόδου (LHD) Anadolou (L-408).
Σύμφωνα με την Άγκυρα το νέο απόκτημα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα καθελκυστεί σύντομα, τον Φεβρουάριο του 2019. Το σκάφος, που βασίζεται στα σχέδια αντίστοιχου ισπανικού σκάφους (του «Χουάν Κάρλος» που αποτελεί την ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου), θα είναι σε ποσοστό 68% Τουρκικής κατασκευής. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον οπλισμό του, τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ θα κατασκευασθούν από τις κορυφαίες, στο είδος τους τουρκικές εταιρείες, ASELSAN και HAVELSAN.
Το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα είναι εξοπλισμένο με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm, δύο εξάκαννα περιστροφικά πυροβόλα των 20mm Phalanx, αμερικανικής κατασκευής, και ένα αντιαεροπορικό-πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.
Το σκάφος θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις: Μία ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα μπορεί να φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή ως Αμφίβιας Εφόδου (LHD), όπου θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων T-129 (τουρκικής κατασκευής και αυτά), μεταφορικών ελικοπτερών As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικοπτερών S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.
Επίσης θα μπορεί να μεταφέρει και τουρκικής κατασκευής drones. Τέλος η ράμπα απονείωσης του θα είναι κεκλιμένη.
Το σκάφος θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32μ. Θα φέρει δύο ντιζελομηχανές MAN, ενώ οι προπέλες του θα είναι πρωτοποριακής σχεδίασης Siemens, (Azimuth Thruster) που θα καθιστούν περιττή την ύπαρξη πηδαλίων.
Στη διαμόρφωση ως ελαφρού αεροπλανοφόρου, το σκάφος θα έχει εκτόπισμα 24.660 t, και μέγιστη ταχύτητα 21,5 κόμβους, ενώ στην εκδοχή του ως σκάφος Αμφίβιας Εφόδου, (LHD), θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους και θα μπορεί να μεταφέρει αποβατικά σκαφή ή χόβερκραφτ.
Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με τελευταίας γενιάς αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης). Και στην περίπτωση, όμως, που οι Αμερικάνοι τελικά δεν δώσουν τα F-35B στην Άγκυρα, οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι θα μπορούν κάλλιστα να προμηθευτούν αεροσκάφη βραχείας-κάθετης απο-προσγείωσης τύπου STOVL από άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα δώσει την δυνατότητα στον Ερντογάν να μπορεί να ασκεί την λεγόμενη «διπλωματία των κανονιοφόρων», δηλαδή με την ναυτική του ισχύ να επιβάλει την θέλησή του στο Αιγαίο, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ή όπου αλλού το θελήσει.
Βέβαια η ισορροπία δυναμέων στο Αιγαίο δεν θα κριθεί μόνο από το Anadolu, αλλά από μια σειρά άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα εάν τελικά αποκτηθούν τα F-35B.
Στην περίπτωση αυτή η απειλή θα είναι ακόμα ισχυρότερη και θα παράσχει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να προσπαθήσει να μεταβάλει τις θάλασσές μας σε «τουρκική λίμνη».