Ένα μοναδικό φαινόμενο αναμένεται να συμβεί στις 31 Ιανουαρίου, το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να το απολαμβάνουμε από την χώρα μας.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα υπάρξει συνύπαρξη τριών διαφορετικών φαινομένων: Η μηνιαία πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη να δημιουργηθεί η σούπερ-Σελήνη όπως το 2015 και μαζί με όλα ταυτόχρονα,η ολική έκλειψη της Σελήνης
Να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά χωρίς έκλειψη του φεγγαριού. Παρεμπιπτόντως, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999,ενώ η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.
Πώς θα απολαύσετε σήμερα την τελευταία υπερ Πανσέληνο του έτος
Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.
"Σούπερ Σελήνη": "Λούζει" την Ελλάδα: Οι πρώτες φωτογραφίες
Ραντεβού το...2037
Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).
Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.
Γιατί δεν θα την δούμε στην Ελλάδα
Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.
Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά χωρίς υπερ-Σελήνη!