Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι «εντελώς σουρεαλιστικό»

 
Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι «εντελώς σουρεαλιστικό»

Ενημερώθηκε: 21/11/17 - 17:27

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υπόσχεται τέλος στη “σουρεαλιστική” εποχή», έχει τίτλο η εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον EUοbserver, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα είχαμε πολλή λιτότητα και λίγες μεταρρυθμίσεις».

Προτεραιότητά του εφόσον εκλεγεί θα είναι, όπως λέει, η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που θα ενισχύσουν ένα περιβάλλον «φιλικό» προς τη επιχειρηματικότητα.

«Δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές»

Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2019, με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και τον πρωθυπουργό «να ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται», σχολιάζει ο EUObserver.

Με το κόμμα του να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται βέβαιος πως η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις εκλογές με σημαντική διαφορά, καθώς είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «με το βλέμμα πέρα από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος».

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και γνωρίζει πώς να τις υλοποιήσει», εκτιμά ο 49χρονος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα τέταρτου προγράμματος.

Ο Τσίπρας υπέγραψε μέτρα που υπερβαίνουν τη θητεία του

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως από τη στιγμή που αποδέχτηκε ένα οικονομικό πακέτο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και στόχο 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2020, αποδέχθηκε μέτρα «που υπερβαίνουν τη θητεία του».

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι «εντελώς σουρεαλιστικό», σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει «υπερφορολογήσει την οικονομία» εκμηδενίζοντας την όποια δυνατότητα ανάπτυξης.

«Το πείραμα Τσίπρα μας έχει κοστίσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει, χρεώνοντας και στους πιστωτές της Ελλάδας το δικό τους μερίδιο ευθύνης, καθώς αποδέχθηκαν ένα «λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Μεγαλύτερη ευελιξία για την Ελλάδα

Ερωτηθείς πώς θα πείσει τους πιστωτές της χώρας και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Γερμανία, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο Τσίπρας στην αντιπολίτευση

Υπενθυμίζει δε, ότι όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- απειλούσε κάθε επενδυτή που σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι άκυρο. «Εγώ δεν το κάνω αυτό. Ενεργώ με πολύ υπεύθυνο τρόπο» τονίζει.

«Όσο λιγότερο αξιόπιστος είναι κανείς σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές στα δημοσιονομικά».

Αφήνοντας ασχολίαστη την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ομολογεί ότι δεν αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις γερμανικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης.