Ανησυχία σε Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ» περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα. Κάτι που αν συμβεί θα ανοίξει το δρόμο για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
Παρότι η συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται, εντούτοις η ανησυχία δεν αμβλύνεται δεδομένης και της ανακοίνωσης του νέου Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία συζήτησης περί ρωσικών αντιδράσεων στην πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος στο ζήτημα του πολέμου της Ουκρανίας (κυρώσεις, απαγόρευση στα ρωσικά πλοία κλπ).
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι υπήρξε διερεύνηση του θέματος και μέσω της διπλωματικής οδού και φαίνεται ότι τα περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα είναι εκτός πραγματικότητας. Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία ήρθε νωρίς χθες το απόγευμα να διαψεύσει ότι γίνονται «οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης», αναφέρεται σε σχετική ανταπόκριση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, το οποίο υπέβαλε ερώτημα για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που προαναγγέλλουν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.
«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου Ρώσου εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από το ρωσικό πρακτορείο, «η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ».
Ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα περιέγραψαν ως «επινοήσεις του τουρκικού Τύπου» τα σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλες επίσημες δηλώσεις για το θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα κατεχόμενα (πηγή ΓΤΠ) ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών» του καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Μιλιέτ περιορίστηκε να πει ότι «υπάρχουν κάποιες επίσημες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι πολύ νωρίς για να γίνει δήλωση, οι προσπάθειες συνεχίζονται». Σημειώνοντας ότι έγινε αίτηση από μια ιδιωτική εταιρεία για απευθείας πτήση, ο Αρικλί ανέφερε ότι η αίτηση αξιολογείται.
Η Μιλιέτ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές έγραψε ότι η ρωσική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για έναρξη απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου. Η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 15 Νοεμβρίου κατά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και ημέρα εγκαινίων του νέου παράνομου αεροδρομίου. Η Μιλιέτ σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως διπλωματική νίκη για το ψευδοκράτος και την Τουρκία και πως θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μετατόπιση των Ρώσων τουριστών από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα, ενώ γίνεται αναφορά και στον πρόσφατο διορισμό του νέου Πρέσβη της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος είναι μουσουλμάνος και σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν πως άλλαξε τη στρατηγική της διεθνώς στο θέμα της «ΤΔΒΚ» η Ρωσία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το ειδησεογραφικό δίκτυο Χαμπέρ Τουρκ (πηγή ΓΤΠ) η άρση του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία για ένα χρόνο με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται να έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αλλάξει την οπτική της απέναντι στην «ΤΔΒΚ» και να επιτρέψει απευθείας πτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να πετάξουν εκεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες και κατέβαλε προσπάθειες να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε στη Μιλιέτ ότι εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικό βήμα για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τδβκ, έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».
Πηγή πληροφοριών: philenews.com