Συνταγή για αφράτη παραδοσιακή φανουρόπιτα

 
Τα "χρυσά" μυστικά

Ενημερώθηκε: 24/08/22 - 14:48

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα, όλο το χρόνο!

ΥΛΙΚΑ

Για την φανουρόπιτα

• 280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)

• 290 γρ. ψιλή ζάχαρη

• 110 γρ. γλυκό κρασί

• 330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

• 1 κ.γ. σόδα

• Κανελογαρίφαλα

• 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

• 60 γρ. σουσάμι

• 140 γρ. σταφίδες ανάμεικτες

• 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

• 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα

• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

• 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μείγμα της φανουρόπιτας

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.

Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μείγμα.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.

Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.

Το μείγμα θα μοιάζει με χυλός.

Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.

Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ