Υποκλοπές: Το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος

 
δδ

Ενημερώθηκε: 01/08/24 - 20:32

Ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διαφόρων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, εντοπίζει κατά πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης που διενήργησε επί εννέα μήνες τη σχετική έρευνα, στο πολυσέλιδο πόρισμα του, το οποίο αποτέλεσε το επιστέγασμα της έρευνας του.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζήσης στο πόρισμα, που αριθμεί 286 σελίδες, δεν αποδίδει καμία ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τέσσερα άτομα, νομίμους εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των εταιρειών που ενεπλάκησαν, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, στη δράση με το λογισμικό Predator στη χώρα μας, στους οποίους αποδίδονται ποινικές ευθύνες και τονίζεται πως προέβησαν σε πράξεις παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου σε 116 περιπτώσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά..

Μόνο για δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Ζήση, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Αρτεμις Σίφορντ πέτυχαν το στόχο τους, καθώς και οι δύο άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν, ενώ για τους λοιπούς 114 μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά το πόρισμα υπήρξαν θύματα απόπειρας για παρακολούθηση καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιορίζεται να κάνει αναφορά μόνο σε θύματα των παρακολουθήσεων που προσέφυγαν και δεν αναφέρεται σε άλλα πολιτικά πρόσωπα που υπήρξαν στόχοι, χωρίς ωστόσο να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας κάνει αναφορά και στους 28 στόχους, θύματα παρακολουθήσεων με το pretador, λέγοντας πως το ποσοστό αυτό, 24% επί του συνόλου των διαπιστωμένων θυμάτων (116) δεν οδηγεί, κατά τον εισαγγελέα, σε εξαγωγή συμπεράσματος ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ - Predator.

Μάλιστα, ο κ. Ζήσης κάνει αναγωγή το σύνολο των 15 χιλιάδων διατάξεων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκαν από το 2020 ως το 2023, ρίχνοντας το ποσοστό αυτό στο 1%. Ετσι, αποσυνδέει την ΕΥΠ από τις παράνομες παρακολουθήσεις. Παράλληλα, ο εισαγγελέας δεν αποδίδει ευθύνες και σε πρόσωπα που είχαν καταμηνυθεί για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο τότε γενικός διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέμα ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Ειδικότερα για τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, όπως και ο κ. Δημητριάδης, για τον οποίο αναφέρεται, ότι ουδέποτε είχε σχετική ενημέρωση ούτε οποιαδήποτε γνώση. Σε ό,τι αφορά την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Αρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ