Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγούνται οι 8 στρατιωτικοί που έφτασαν χτες στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, για να απολογηθούνΤο κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Πιθανά να πάρουν αναβολή. Αν όχι, το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα αύριο Δευτέρα. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που επέβαιναν σε τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη ζητά μετ' επιτάσεως η Αγκυρα.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Στο ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο αναφέρθηκαν οι Τσίπρας – Ερντογάν στη χτεσινοβρφαδινή συνομιλία τους. Σϋμφων αμε κυβερνητικές πηγές ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Αν η Επιτροπή Ασύλου αποφασίσει την έκδοση, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθεί έφεση.
Κομβικό σημείο για την έκδοση των 8 στρατιωτικών είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.
Επίσης, δεδομένο είναι ότι στην Τουρκία χθες έγινε εκκαθάριση στο δικαστικό σώμα με 2.500 δικαστές περίπου να παύονται. Γεγον΄ςο που δημιουργεί ένα ερώτημα, και στους 8 στρατιωτικούς, «Ποιος θα μας δικάσεις;».
Την ίδια ώρα όμως, τόσο ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ όσο και ο Ερντογάν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης θανατικής ποινής, λέγοντας ότι θα συζητηθεί το θέμα στην Εθνοσυνέλευση.
Τέλος, Τούρκοι αξιωματούχοι χτες αξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς.
Τι λέει η δικηγόρος των 8 στρατιωτικών
Η δικηγόρος 4 εκ των στρατιωτικών οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε εχθές το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γ. Αυτιά, πως δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία.
Η δικηγόρος κ. Μαρινάκη, σημείωσε επίσης πως οι τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Η δικηγόρος των τούρκων αξιωματικών τόνισε επίσης πως και οι 8 αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.
Τέλος η κα. Μαρινάκη τόνισε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.