Σαν σήμερα η τραγωδία της Marfin: Ήταν 5 Μαΐου 2010 όταν κάποιοι φανατικοί, φορείς μίσους έκαψαν Έλληνες πολίτες. Τρεις νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο μωρό βρίσκουν τραγικό θάνατο. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών και 4 μηνών έγκυος, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών. Οι υπεύθυνοι μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι ανάμεσά μας. Οι αδικοχαμένοι νεκροί ακόμη περιμένουν τη δικαίωση.
Εκείνη την ημέρα, πολλά αυτοκίνητα κάηκαν, πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Όμως η πραγματική τραγωδία έλαβε χώρα στο κτίριο της οδού Σταδίου 23. Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής έλεγε: «Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.»
Τι έγινε εκείνη την ημέρα
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της μαζικότερης συγκέντρωσης κατά του μνημονίου. Στο κέντρο της πόλης περισσότεροι από 150.000 πολίτες διαδήλωναν κατά των οικονομικών μέτρων. Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.
Στις 14:00 περίπου το μεσημέρι, αρχίζουν επεισόδια από κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στην πορεία. Οι κουκουλοφόροι ρίχνουν «βροχή» από μολότοφ στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου, την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25 έως 30 εργαζόμενοι.
Τρεις από την ομάδα των 12 κουκουλοφόρων, σπάνε τις τζαμαρίες και πετούν μέσα στο υποκατάστημα βόμβες μολότοφ. Το κτίριο τυλιγεται γρήγορα στις φλόγες.
Κάποιοι από τους υπαλλήλους, πέντε στον αριθμό, καταφέρνουν να γλυτώσουν από τις φλόγες και διασώζονται από «υπερκείμενους ορόφους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια τύχη. Τρία υπαλληλοι, εκ τον οποίων μία έγκυος κοπέλα, καίγονται ζωντανοί.
Οι τρεις υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν και δεν μπόρεσαν να σωθούν, παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής. Ο άνδρας (Επαμεινώνδα Τσακάλη - 36 ετών), βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, πιθανότατα ενώ προσπαθούσε να κατέβει στο ισόγειο για να ξεφύγει, η μία γυναίκα (εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου - 32 ετών) σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία (Παρασκευή Ζούλια - 35 ετών) κοντά στο μπαλκόνι, ενώ προσπαθούσε να βγει για να πάρει αέρα.
Οι μαρτυρίες που ακούστηκαν σοκάρουν. Υπάλληλος βιβλιοπωλείου αναφέρει ότι όταν είπε στους δράστες ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εντός των καταστημάτων, αυτοί του απάντησαν κυνικά «θα σας κάψουμε όλους». Επιβάτης του Μετρό καταθέτει ότι συμμετέχοντες στην επίθεση συζητούσαν μεταξύ τους μετά το συμβάν οι «έπρεπε απλά να τους τρομάξουν και όχι να τους κάψουν». Άλλοι παρευρισκόμενοι διηγούνται ότι μέρος των διαδηλωτών φώναζε «κάψτε τους πλούσιους», ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι μέρος των συγκεντρωμένων χειροκροτούσε αρχικά την πυρπόληση.
Η τραγωδία της Marfin χαράχτηκε στη μνήμη όλων των Ελλήνων και μετά την κατακραυγή που υπήρχε για τη δράση των κουκουλοφόρων οι οποίοι με τις μολότοφ που έριξαν οδήγησαν στο θάνατο τρεις νέους ανθρώπους, ξεκίνησε το δικαστικό κομμάτι σε μία προσπάθεια αναζήτησης των ενόχων.
Οι υπεύθυνοι είναι πολλοί. Στο πόρισμα που συνέταξε ο επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώθηκαν παραλείψεις από την πλευρά της τράπεζας, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την ετοιμότητα του προσωπικού αλλά και στα μέτρα πυρασφάλειας του κτιρίου. Το υποκατάστημα δεν διέθετε το νόμιμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και όλοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου και πως μόνο μια φορά, τους έγινε επίδειξη της χρήσης του πυροσβεστήρα.
Το 2013, το τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, έκρινε ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του υποκαταστήματος Άννα Βακαλοπούλου. Οι δυο πρώτοι καταδικάστηκαν σε 22 χρόνια φυλάκισης από τα οποία θα εξέτιαν μόνο τα 10, ενώ στην Κα Βακαλοπούλου, επιβλήθηκε ποινή 5 ετών και ενός μήνα. Η τέταρτη κατηγορούμενη, η υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κουκου, αθωώθηκε.
Στις 31 Οκτωβρίου του 2016, οι δυο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Marfin και στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», Θοδωρής Σίψας και Πάυλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής… Στο δικαστήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνώρισε. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. Και οι δύο από την αρχή είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς. Ο Θ. Σίψας από την αρχή αμφισβητούσε τα στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ ο Παύλος Ανδρεάδης επανέλαβε ότι δεν ήταν καν στην πορεία, δούλευε εκείνη τη μέρα.
Η υπόθεση του εμπρησμού της Marfin μοιάζει με ένα έγκλημα δίχως τιμωρία... Στις 31 Μαρτίου του 2021 άνοιξε ξανά ο φάκελος της υπόθεσης. Αλλά η βία και η ατιμωρησία της είναι κάτι που είναι σύνηθες στη χώρα μας.