Την ελληνικουπριακή πλευρά κατηγορούν οι Τούρκοι για την κατάρρευση των συνομιλιών στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην κραν Μοντανά της Ελβετίας. Μάλιστα σε αυτό βρήκαν σύμμαχο το γνωστό ...φίλο τους, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα, ο οποίος προ πολλού έχει ξεφύγει από το ρόλο του και εχει προκαλέσει κατ' επαναληψη.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα συστηματικά επιρρίπτει ευθύνες στον Ελληνα υπουργο Εξωτερικών προσωπικά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Και αυτό όταν τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των εγγυήσεων έβρισκε αντίθετο και τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος πίστευε ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών.
Την περίοδο της Διάσκεψης ο κ. Άιντα προσπαθούσε να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και γενικότερα η στάση του τις ημέρες της Διάσκεψης θεωρείται τουλάχιστον περίεργ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανακοίνωσε τηξν άφιξη στην Κραν Μοντανά των δύο πρωθυπουργών χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.
Ήταν τέτοια όλο το προηγούμενο διάστημα η στάση του κ. Αϊντε που ο Ν. Κοτζιάς έστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου ενημέρωνε τον ΓΓ για την εν γένει συμπεριφορά του υφισταμένου του και τον χαρακτήριζε ως λομπίστα της Τουρκίας.
Ετσι και μετά το ναυάγιο με διαρροές του ο κ. Εσπέν Αϊντε ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα που εκφράστηκε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών και τις δικές τους ευθύνες τις επιρρίπτουν στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Σε tweet του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, επικεντρώνεται το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι από την έκφραση του κ. Νίκου Κοτζιά μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί απέτυχε η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα. Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου, υποστηρίζει ότι πως η Διάσκεψη διαλύθηκε, όπως είχε διαλυθεί και εκείνη του Ιανουαρίου, εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης του έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά
Στην τουρκική επιχειρηματολογία απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του στην οποία αποκαλύπτει το ουσιαστικό παρασκήνιο όσων έγιναν κατά την πρόσφατη αποτυχημένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας,
Η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Βαριές ευθύνες επιρρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, στην Τουρκία που "οδήγησε σε αδιέξοδο" και "τίναξε στο αέρα" τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις "που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ".
Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανοίκεια και ανήθικη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά του υπουργού Νίκου Κοτζιά, αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο των συνομιλιών και ειδικότερα στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου, όπου έκλεισε τελεσίδικα η αυλαία των διαπραγματεύσεων. Απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη της Διάσκεψης "να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση" και τονίζει ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση".
"Η Ελλάδα" αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ "προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση" επισημαίνοντας ότι "η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη".
Και προσθέτει: "Η Τουρκία οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικότατο γεγονός αυτής της στάσης της ήταν η αποκαλυπτική συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την πρόθεσή του να αποτυπώσει εγγράφως τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, οι καταληκτικές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης για τη Διάσκεψη, η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα".
Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε σημειώνει ότι "η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργησή τους".
Τρεις μέρες πριν, υπενθυμίσει στη συνέχεια το ΥΠΕΞ, "ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η 'Αγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». Όπως "αποκάλυψε επίσης η τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται".
Και προσθέτει η ανακοίνωση: "Μόλις η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον της πρότασης του Γενικού Γραμματέα για δεσμευτική γραπτή καταγραφή των εν δυνάμει συμβιβασμών, αναγκάστηκε να αποκαλύψει και παραδεχτεί τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της" αποδεικνύοντας αφενός ότι "καθ' όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί" και αφετέρου ότι "με τη στάση της επεδίωκε να εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ", με αποτέλεσμα "αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως".
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου που προηγήθηκε
Η Τουρκία μετείχε στην Διάσκεψη για το Κυπριακό που έγινε στο Καρν - Μοντανά από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2017, με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με σκοπό να επιτευχθεί δίκαιο και βιώσιμο we had been displaying since the very beginning of the negotiation κατανοητός συμβιβασμός στο Κυπριακό.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που ήταν η τελευταία Διάσκεψη, καταβάλαμε ειλικρινής προσπάθειες επί δύο εβδομάδες προς έναν συμβιβασμό.
Σχετικά με την απάντηση στο γιατί η Διάσκεψη για το Κυπριακό απέτυχε, μπορεί να εξαχθεί από τις επισημάνσεις που έκανε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο κύριος Κοτζιάς φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι αυτός, με την συμπεριφορά που επέδιεξε ήταν ο μόνος υπεύθυνος που η Διάσκεψη δεν διήρκεσε παραπάνω από μία ημέρα τον Ιανουάριο. Η ασυμβίβαστη και αποδομητική συμπεριφορά που δείχνουν οι επισημάνσεις του κ. Κοτζιά υπήρχε σε όλη την διάρκεια της Διάσκεψης, από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά. Η Διάσκεψη υπογράμμισε για μία ακόμα φορά πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός, ενώ απουσιάζουν η καλή πίστη και η πολιτική βούληση.