Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων

 
Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων

Ενημερώθηκε: 19/10/16 - 10:05

Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα καταβληθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδριάζει στις 2 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα. Είχε, ωστόσο, προϊδεάσει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής είχε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, προκειμένου να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και είχε επίσης δηλώσει πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή «προικοδότηση» της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο "μαύρο" και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής. Κατηγορεί, επίσης, τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ και ότι υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει δημοσίως πρόταση, την οποία έχει χαρακτηρίσει «πρόταση απεμπλοκής». Προτείνει ειδικότερα «η προσπάθεια δημιουργίας νέου ΕΣΡ να αναληφθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που θα αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δηλαδή, να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ δεσμευόμενοι παράλληλα ότι, όποια κι αν είναι αυτή, θα γίνει σεβαστή και στην συνέχεια όλοι μαζί όπως επιτάσσει το Σύνταγμα να συμβάλουν από κοινού στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».

Την ίδια ώρα, ανοιχτός μένει ο χρόνος που θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς, τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και αποσύρθηκε, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Για την απόσυρση της τροπολογίας είχε προηγηθεί επικοινωνία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. «Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο», δήλωσε ο Νίκος Παππάς ανακοινώνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, την απόσυρση της τροπολογίας και κάλεσε τα κόμματα «να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε). Ο Κανονισμός πάντως προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να αναπληρωθούν στη διάσκεψη. Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση για απόφαση ΣτΕ: Ας μην σπεύδουν κάποιοι να προδικάσουν το αποτέλεσμα

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιο σενάριο επεξεργάζεται το υπουργείο - Τι θα πληρώσουμε για το 2017

ΚΑΙΡΟΣ 19/10/2016: Φθινοπωρινή ψύχρα και βροχές

Σεισμός αναστάτωσε την Πάτρα τα ξημερώματα

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα κάνει χρήση χημικών στην Μοσούλη