Έρευνα στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών μετά και τις καταγγελίες που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για την ΜΚΟ του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου.
Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας έφτασαν στη δομή λίγο μετά τις 10:00 το πρωί.
Αντίστοιχη έρευνα έγινε και χθες στη δομή που διατηρεί η Κιβωτός στη Χίο, μετά και από εντολή της οικονομικής αστυνομίας.
Αξιολόγηση του προσωπικού
Χθες, κατά τη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της «Κιβωτού του Κόσμου» υπό τη νέα πρόεδρο Αλεξάνδρα Μαρτίνου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τη δομή.
Με γρήγορους ρυθμούς θα τρέξει και η διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού και δομών. Τα μέλη του ΔΣ θα επισκεφούν όλες τις δομές που διαθέτει η ΜΚΟ στην Ελλάδα, ενώ έμφαση θα δοθεί στις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ διαβεβαιώνει ότι οι λειτουργικές ανάγκες της Οργάνωσης θα καλυφθούν πλήρως, ενώ η μισθοδοσία θα καταβληθεί κανονικά.
Συντονιστικό ρόλο θα έχει από εδώ και πέρα η πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου που αναλαμβάνει και την επικοινωνία, ενώ ρόλο στις νομικές υποθέσεις της οργάνωσης θα έχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Αναλαμβάνει δράση και η Οικονομική Αστυνομία για το πού πήγαιναν τα εκατομμύρια των δωρεών
Και ενώ οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» διαδέχονται η μία την άλλη, παράλληλα με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αναλαμβάνουν δράση και οι ορκωτοί λογιστές που θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της οργάνωσης. Η έρευνα έχει στόχο να ελεγχθούν καταγγελίες και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία της οργάνωσης κυρίως υπό μορφήν δωρεάς.
Η έρευνα πρόκειται να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας και σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ εισέπραξαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια από δωρεές ιδιωτών και από τα δημόσια ταμεία ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, που δεν ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» και προς όφελος των ανήλικων παιδιών που φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στις δομές της, ή εάν κατέληξαν σε ατομικούς λογαριασμούς των διαχειριστών-υπευθύνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα η ΜΚΟ ως νομική οντότητα και τα μέλη του πρώην –πλέον– διοικητικού συμβουλίου διατηρούσαν λογαριασμούς.
Ακολούθως θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που η ΜΚΟ εμφανίζεται να εισπράττει σε ετήσια βάση. Παράλληλα, έρευνα θα γίνει και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός» αλλά και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στην οργάνωση για την υποστήριξη του έργου της μεταγράφηκαν στο όνομα των μέχρι πρότινος υπευθύνων της.
Τα οικονομικά της οργάνωσης θα ελέγξει και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, στη σκιά της αποκάλυψης ότι η πρεσβυτέρα του πατέρα Αντώνιου ήταν αυτή που άδειασε μυστικά τραπεζική θυρίδα τα προηγούμενα 24ωρα. Εκτιμάται ότι πήρε χρήματα από το εσωτερικό της θυρίδας ενόψει του κινδύνου να «παγώσουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε περίπτωση που διατασσόταν δικαστική έρευνα, όπως τελικά συνέβη. Στη συγκεκριμένη τράπεζα η πρεσβυτέρα φέρεται να διατηρεί λογαριασμό με καταθέσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.