Κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών - Πράξη έκανε την απειλή της η Τουρκία

 
Κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών - Πράξη έκανε την απειλή της η Τουρκία, μετά τις αντιδράσεις Ευρωπαίων στη χρηματοδότησή της

Ενημερώθηκε: 05/04/18 - 14:49

Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες οι οποίες πιθανότατα δεν είναι άσχετες με τις ενστάσεις κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κομισιόν, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη.

Ο Γιλντιρίμ άλλωστε, δύο μέρες πριν είχε προειδοποιήσει και απειλήσει την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους τρομοκράτες. Ένας εκβιασμός που η Τουρκία δε διστάζει να χρησιμοποιήσει.

Οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, την ίδια ώρα, δημιουργούν το αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου, κάνοντας ακόμα πιο δυσχερείς τις συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στα hotspots. Στη Μόρια της Λέσβου, που έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων, μαζί με τους 169 πρόσφυγες που έφτασαν τη Μεγάλη Τρίτη, διαμένουν 6000 άνθρωποι.

Χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είχε προορισμό την Χίο όπου υπήρχαν «θέσεις». Το τελευταίο τρίμηνο στο συγκεκριμένο νησί οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί το hotspot στη ΒΙΑΛ όπου έως χθες παρέμεναν 1.250 άνθρωποι, ενώ στη δομή χωρούν 1.010 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ήταν αναμενόμενη από τις ελληνικές Αρχές, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που επρόκειτο να περάσουν το Αιγαίο, από τους συνολικά 244 που έφτασαν στα νησιά χθες, με επτά λέμβους, όμως οι τουρκικές Αρχές λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Στις 3.30 τη νύχτα της 3ης προς 4η Απριλίου ξεκίνησαν οι αφίξεις μεταναστών στη Χίο, ενώ βάρκες εντοπίζονταν έως το πρωί, οπότε και σημειώθηκε το περιστατικό με την τουρκική ακτοφυλακή. Συνολικά έφτασαν 177 άτομα στο νησί με τέσσερις διαφορετικές βάρκες που μετέφεραν 55, 26, 43 και 53 άτομα. Ακόμα δύο βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 17 και 25 άτομα, έφτασαν στην Κω, ενώ επιλέον 25 άτομα χθες «βγήκαν» στη Λέσβο.

Η «απόβαση» των μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αντίδραση έξι κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel απαιτούν η καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (που ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016), να εκταμιευθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι αναλογικά από τα κράτη-μέλη, πρόταση ωστόσο που απορρίπτει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Τα κράτη-μέλη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Κινητικότητα

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ένα γεγονός που, παρά τον γραφειοκρατικό του χαρακτήρα, αναδεικνύει την κινητικότητα –αν μη τι άλλο– που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών.

Εγγραφο που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια αφορά την έγκριση ποσού για διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά και το αντίστροφο για τις συνομιλίες που θα έχει «ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με Τούρκο αξιωματούχο εντός της τρέχουσας εβδομάδας».