Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων αποτελούμενο και από τραπεζικούς υπαλλήλους

 
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων αποτελούμενο και από τραπεζικούς υπαλλήλους

Ενημερώθηκε: 13/07/17 - 19:22

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφιάς με πολυετή δράση, από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου που έχει αναδειχθεί σε πραγματικό εργαλείο δίωξης της Ασφάλειας Αττικής, αφού πρόκειται για τους ίδιους αστυνομικούς που κατάφεραν και εξάρθρωσαν την διαβόητη «Μαφία των Ρομά», όπως έγινε γνωστή...

Αυτή την φορά στην «δαγκάνα» των αστυνομικών αυτού του μικρού τμήματος με την τεράστια και επιτυχή αστυνομική δράση, έπεσε ένα οργανωμένο κύκλωμα που ειδικά την περίοδο της κρίσης που διανύουμε και ακόμα περισσότερο εν μέσω capital controls έκαναν «χρυσές δουλειές» εκμεταλλευόμενοι την δυσχέρεια των επιχειρήσεων και των μεσαίων επιχειρηματιών στην άμεση πρόσβαση σε αρκετό ρευστό και έτσι έπεφταν στα χέρια των τοκογλύφων.

Μπλεγμένοι σε αυτή την ιστορία είναι και 4 τραπεζικοί υπάλληλοι σε υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών των Βορείων Προαστίων και συγκεκριμένα ο Διευθυντής ενός υποκαταστήματος, ο υποδιευθυντής ενός άλλου και δυο υπάλληλοι ενός τρίτου υποκαταστήματος, οι οποίοι ουσιαστικά ήλεγχαν το ρίσκο του τοκογλύφου και «εγκέφαλου» της συμμορίας, αν δηλαδή ήταν φερέγγυο το θύμα ή όχι και όταν δεν ήταν αναλάμβαναν να παίζουν τον ρόλο εισπρακτικής, όπου έπαιρναν τηλέφωνο το θύμα και του έδιναν διορία να πληρώσει εντός 7 ημερών, αλλιώς θα σφράγιζαν την επιταγή και η εταιρεία τους θα «μαυριζόταν» από τον «Τειρεσία».

Αυτό και το ουσιαστικό φόβητρο για αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο εξαιτίας των τοκογλύφων αυτών, αλλά και για μεγάλες εταιρείες όπως ναυτιλιακές και κατασκευαστικές που έπεσαν στα δίχτυα του κυκλώματος από ανάγκη.

Το κύκλωμα ουσιαστικά αναλάμβανε να σπάσει επιταγές και ο τόκος κυμαινόταν ανάλογα με το πόσο μεταχρονολογημένες ήταν από 5% και 7% έως και 20%...

Μάλιστα, ο 63χρονος «εγκέφαλος» που όλη του την ζωή αυτή την «δουλειά» κάνει και το διαφήμιζε κιόλας, είχε αποκτήσει μία τεράστια περιουσία σε ομόλογα και ρευστό που αγγίζει τα 9 εκατομμύρια ευρώ και βίλες στα Βόρεια Προάστια και στην Χαλκίδα. Έβαζε τα θύματά του να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις και ιδιωτικά συμφωνητικά ότι δήθεν δεν ζητούσε τόκο, παρά μόνο τους νόμιμους τόκους υπερημερίας σε συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών, κάτι που βέβαια ποτέ δεν ίσχυε στην πράξη.

Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε:

«Από τη διερεύνηση της υπόθεσης πρόεκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων το αρχηγικό καθώς και τέσσερα τραπεζικά στελέχη.
Και στην υπόθεση αυτή παρουσιάσει ενδιαφέρον η μεθοδολογία που ακολουθούσε το οργανωμένο αυτό κύκλωμα και ιδίως ο φερόμενος ως αρχηγός του, ο οποίος ειδικευόταν στην τοκογλυφία για 30 περίπου χρόνια αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Μάλιστα η δράση του κυκλώματος, λόγω του ιδιαίτερα επιβαρυμένου τόκου που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5-7% τουλάχιστον, οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και αναστολή ή παύση λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης κατασχέσαμε 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 37.580 ευρώ, μεγάλος αριθμός τραπεζικών καρτών (άνω των 40), πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, ατζέντες – ημερολόγια διαφόρων ετών από το έτος 2009 με χειρόγραφες σημειώσεις με στοιχεία πλήθους επιταγών, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων συνολικού ποσού 6.847.141 ευρώ και δυο οχήματα.

Ενδεικτικό της εκτεταμένης δράσης του κυκλώματος είναι ότι δεσμεύτηκε σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.
Για άλλη μια φορά το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου και οι άλλες υπηρεσίες που συνέδραμαν, κατάφεραν την αποδόμηση του κυκλώματος αυτού και σημείωσαν μια ακόμη σημαντική επιτυχία στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Για την υπόθεση ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών ερευνών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με την συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας: Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Παιανίας, Παλλήνης, Πεντέλης, Νέας Ιωνίας, Ραφήνας, καθώς και με την συνδρομή της Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας.

Ειδικότερα, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν επτά Έλληνες, μέλη της οργάνωσης, 6 άντρες, ηλικίας (36,37,41,45,55 και 63 ετών) και μία γυναίκα 49ετών. Από τους συλληφθέντες, τον ρόλο αρχηγού της οργάνωσης είχε ο 63χρονος, ενώ τέσσερις από αυτούς ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία - κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφίες κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παροχή ουσιωδών πληροφοριών για τοκογλυφίες κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος είναι αποτέλεσμα πολύμηνων - στοχευμένων αστυνομικών ερευνών και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των εμπλεκομένων.
Από τις παραπάνω έρευνες διακριβώθηκε η συγκρότηση δομημένης εγκληματικής ομάδας, με διαρκή δράση, και ιεραρχική προσωποπαγής δομή, αποτελούμενη από (7) άτομα, με «διευθυντή» τον 63χρονο, ο οποίος σχεδίαζε και συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών, με την μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών (σπάσιμο επιταγών) και του δανεισμού χρηματικών ποσών, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Ειδικότερα, η οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό (5-7%), κατά περίσταση, ανάλογα με τη συνεργασία και τη σχέση της με το θύμα, με την ιδιαιτερότητα ότι πλήρωνε με τραπεζικές επιταγές. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) της οργάνωσης και τους διακριτούς ρόλους που κατείχε κάθε μέλος, ο 63χρονος, δραστηριοποιούμενος στον χώρο των τοκογλυφιών για περισσότερο από τριάντα χρόνια, έχοντας αποκομίσει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία και γνώση σχετικά με τις επιταγές, δραστηριοποιούταν στο «σπάσιμο» επιταγών, προεξοφλώντας αυτές και κρατώντας τόκο. Επιπλέον, ήταν σε θέση να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες, μέσω των συνεργατών του στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, ο 63χρονος αρχικά λάμβανε μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου τις επιταγές και ακολούθως, εξακρίβωνε την εγκυρότητα τους και την φερεγγυότητα της εταιρίας. Σε θετική περίπτωση, παραλάμβανε την επιταγή, κυρίως μέσω των συνεργών του.

Για τον έλεγχο των επιταγών, απευθυνόταν στους συλληφθέντες τραπεζικούς υπαλλήλους, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο της συναλλαγής. Πάγια τακτική του, ήταν η εξασφάλιση από τους «πελάτες-θύματα», υπεύθυνων δηλώσεων ή ιδιωτικών συμφωνητικών, στα οποία να αναφέρονταν αναληθώς, ότι ο τόκος που θα εισπράξει, δεν υπερβαίνει τον νόμιμο ετήσιο τόκο υπερημερίας μεταξύ ιδιωτών, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό που εισέπραττε ήταν πολλαπλάσιο. Επίσης, για κάθε επιταγή η οποία ήταν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και ήταν πιθανό να κινήσει την υποψία των τραπεζικών αρχών, ζητούσε τα αντίστοιχα τιμολόγια, ώστε να είναι τυπικά καλυμμένος.
Αναφορικά με τους ρόλους των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, άμεσος συνεργάτης του «αρχηγού» ήταν 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος, να παραλαμβάνει και να παραδίδει στον «πελάτη», το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί, είτε σε τραπεζική επιταγή, είτε σε μετρητά.

Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση είχε και ο 55χρονος, ο οποίος διατηρούσε ευρύ κύκλο επαφών – «πελατολόγιο», με άτομα τα οποία είχαν άμεση ανάγκη για μετρητά και τον προσέγγιζαν προκειμένου να τους «σπάσει» επιταγές.
Διακριτό ρόλο στο κύκλωμα είχαν και οι τέσσερις συλληφθέντες τραπεζικοί υπάλληλοι, οι όποιοι έχοντας πρόσβαση μέσω του τραπεζικού συστήματος σε στοιχεία, λογαριασμούς και λοιπές συναλλαγές ιδιωτών και εταιριών, παρείχαν στον 63χρονο άμεση πληροφόρηση, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούσαν την εγκυρότητα επιταγών, τη φερεγγυότητα των εκδοτών και των οπισθογράφων τους, χωρίς αυτός να είναι δικαιούχος της επιταγής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από απαίτηση του «αρχηγού», ασκούσαν πίεση στον εκδότη, επικοινωνώντας μαζί του για λογαριασμό της Τράπεζας, ώστε να πληρώσει την επιταγή, ενώ επιπλέον τον εξυπηρετούσαν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε κατοικίες, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 154 σώματα ιδιωτικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 1.430.000 ευρώ, 28 σώματα τραπεζικών επιταγών, ονομαστικής αξίας 140.450 ευρώ, παραστατικά σχετικά με κατοχή επενδυτικών ομολόγων (6.847.141) ευρώ, χρηματικό ποσό των 37.580 ευρώ, περισσότερες από 40 τραπεζικές κάρτες, δυο οχήματα, πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων που συνόδευαν τις συναλλαγές, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και tablet, καθώς και ατζέντες – ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη από ιδιωτικές επιταγές αξίας 1.430.000 ευρώ που κατασχέθηκαν, ανέρχονται σε 500.000 ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, δεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες σε βάρος 12 ατόμων. Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ οι κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση».

Σχετικά Θέματα:

Έφερναν κοκαΐνη από καρτέλ της Βολιβίας εκτυπωμένη σε διαφημιστικά πόστερ για να αποφεύγουν τον εντοπισμό