Με τον υδράργυρο να χτυπάει το «40άρι», μέσα από το αερόστρωμνο τύπου Zubr «Κέρκυρα» του Πολεμικού Ναυτικού, καταδρομικές λέμβοι βγήκαν με άνδρες της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών και προχώρησαν σε άσκηση πριν από λίγες ώρες.
Μια από τις ασκήσεις, η ανακατάληψη βραχονησίδας, που πραγματοποιεί η Μοίρα «φάντασμα» που ανήκει στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, συνεχίζει ν’ γίνεται χωρίς διακοπή κι αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός πως στη Ζ’ ΜΑΚ φτάνουν νέοι βατραχάνθρωποι που υπηρετούσαν σε άλλες μονάδες και οι παλαιότεροι «βάτραχοι» που ήταν στη βάση αυτή για αρκετά χρόνια, πήραν φύλλο πορείας για άλλες περιοχές πράγμα που σημαίνει πως , θα πρέπει να ενταχθούν απόλυτα μέσα σ’ αυτή τη καταδρομική οικογένεια και να κινούνται με «χειρουργική ακρίβεια».
Η συνεκπαίδευση με τα ταχέα σκάφη τύπου Zubr του Πολεμικού Ναυτικού των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και των Πεζοναυτών είναι συχνή και στόχο έχει την πλήρη εξοικείωση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων με αυτού του τύπου το πλοίο που τους ταξιδεύει με μεγάλες ταχύτητες προς το ανατολικό Αιγαίο.
Μάλιστα μια από τις τελευταίες φορές που είχαν βρεθεί με Zubr ήταν κατά τη διάρκεια συναγερμού της δύναμης «Δ» και είχαν ταξιδέψει σε ακριτικό μικρό νησί ενώ παράλληλα υπήρξε αεροκίνηση με Chinook και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.
Στην άσκηση διεξήχθησαν πολλά σενάρια που μπορεί να έχουν γίνει αρκετές φορές από το προσωπικό της μονάδας, πλην όμως όλα τα στελέχη της, θέλουν να συμμετέχουν, μιας και γίνονται με τους πιο ρεαλιστικούς καταδρομικούς τρόπους και με τη χρήση πυρών.
Ομάδες αναγνώρισης αποτελούμενες από βατραχανθρώπους έφτασαν στη βραχονησίδα υποβρυχίως, με χρήση συσκευών τύπου LAR, οι οποίες δεν αφήνουν φυσαλίδες στην επιφάνεια ώστε να μην υπάρχει τρόπος εντοπισμού. Αν υπάρχει εχθρικό περίπολο ή φρουρά, η εξουδετέρωσή τους γίνεται αθόρυβα και τότε, αφού ασφαλιστεί η ακτή, γίνεται η προσέγγιση μεγαλύτερου όγκου τμημάτων για την ανακατάληψη.
Φυσικά η πρώτη φάση της άσκησης αφορά όλη τη Ζ ΜΑΚ καθώς αυτοί είναι οι commandos που εδώ και πολλά χρόνια έχουν εξειδικευτεί πάνω σ’ αυτό το σενάριο και θα προσεγγίσουν αθόρυβα μια βραχονησίδα ή θα είναι πάνω σ’ αυτή αθέατοι για την υπεράσπισή της.
Οι καταδρομικές ασκήσεις έχει φανεί πως δεν σταματούν σχεδόν ποτέ κυρίως σε βραχονησίδες και μικρονήσια κι αυτό έχει επιπλέον ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων αλλά και για τους νησιώτες που νοιώθουν ότι κάποιοι είναι κοντά τους, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν τους βλέπουν.
Πηγή: