Την παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα εισηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η συνεδρίαση της επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η εισήγηση είναι για παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Μαρτίου, με την προοπτική αξιολόγησης της κατάστασης εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ουσιαστικά ειλημμένη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αύξηση των κρουσμάτων, με την Αττική να «βράζει» καθημερινά, είχαν στην πραγματικότητα... προδιαγράψει τις αποφάσεις των ειδικών, ενώ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, είχε παραδεχτεί ότι δεν είναι ακόμη εφικτό το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, που επιθυμούσε η κυβέρνηση.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει –όπως και τώρα- από τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Η επιδημιολογική εικόνα
Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 183 νέα κρούσματα, στην Αχαΐα 103, 42 στο Ηράκλειο, 41 στη Λάρισα και 31 στην Κορινθία.
Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν επιπλέον 242 στελέχη με μεταλλάξεις εκ των οποίων τα 226 αφορούν στο βρετανικό στέλεχος και 12 στο νοτιοαφρικανικό. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 δείγματα θετικά στο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας σε 34 περιφερειακές ενότητες, και 27 στο νοτιοαφρικανικό.
Οι ειδικοί του δικτύου ανακοίνωσαν και τον εντοπισμό ενός κρούσματος με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1 που εντοπίστηκε στο πλαίσιο μεγάλης επιδημίας στην Ουγκάντα και το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εγχώριο και προέρχεται από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Ταυτόχρονα μεγάλη είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Ειδικά στην Αττική όπου η πίεση είναι πολύ έντονη, είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια αύξησης των κλινών εντατικής για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό, ενώ στη «μάχη» ρίχνονται και νοσοκομεία τα οποία έως τώρα δεν έχουν δεσμεύσει ΜΕΘ COVID.
Σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.531 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τους 685 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, κα.) και τους 1.846 σε απλές κλίνες.
Ωστόσο, και χθες οι νέες εισαγωγές κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο, ήταν για μια ακόμη ημέρα πάνω από 300, για την ακρίβεια 302. Οι 175 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της Αττικής 708 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για περίπου 10 ημέρες ενώ το 5% θα εισαχθεί και σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται το κύμα των ασθενών που «πλημμυρίζει» τα νοσοκομεία και την πίεση που ασκείται. Γίνεται προφανές πως αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό για άλλη μία εβδομάδα η ροή ασθενών στα νοσοκομεία, η κατάσταση δυσχεραίνει πολύ.