Ασυνταγματικός κρίθηκε ο Νόμος Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός με ψήφους 14-11, όπως αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ.
Με την απόφαση των Συμβούλων Επικρατείας, ο νόμος, βάσει του οποίου διεξήχθη ο διαγωνισμός για τις τ, καταπέφτει και έτσι πλέον η αρμοδιότητα για το μέλλον των τηλεοπτικών αδειών επιστρέφει στην ανεξάρτητη Αρχή του , όποτε αυτό βεβαίως συγκροτηθεί.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή 5η κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Το άρθρο 2 παράγραφος α του προσβαλλόμενου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν αυτό που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά επί της ουσίας αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μετά από συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος. Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές καλείται η κυβέρνηση να τα επιστρέψει.
Η κυβέρνηση, παρά την αμηχανία στο άκουσμα της απόφασης διά του και της δήλωσε οτι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο και παρουσιάστηκε έτοιμη να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσαν οτι θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία στην Βουλή, με την οποία θα χορηγούνται βεβαιώσεις λειτουργίας (προσωρινές άδειες) σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά όχι και σε εκείνους που αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για τη χορήγηση προσωρινής άδειας, να δεχθούν οι δικαιούχοι να πληρώσουν ένα ενδεικτικό τίμημα κατοχής της τηλεοπτικής συχνότητας, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα θα ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
«Θα είναι μια ρύθμιση – γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, για να λάβουν προσωρινή άδεια οι οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν (για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα) και να καταβάλουν ένα προσωρινό τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Εφόσον λοιπόν καταβάλλουν και το τίμημα αυτό, δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας θα έχουν άμεσα οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ALTER EGO και DIMERA), οι τρεις που πρόσφεραν χαμηλότερα ποσά (ALPHA, STAR και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ), αλλά και και η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα που πλειοδότησε αλλά αποκλείστηκε μετά τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.
Αντιθέτως δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν προσωρινή άδεια οι σταθμοί MEGA, EPSILON και ART που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους από τον διαγωνισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΚΤΑΚΤΟ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
Νίκος Παππάς: Να μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης (ΒΙΝΤΕΟ)
Απόφαση - ΣτΕ - Τηλεοπτικές άδειες: Παραίτηση Παππά ζητά η αντιπολίτευση
Απόφαση ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες – Π. Πολάκης: Εχουμε πόλεμο