Ανησυχία στην Κρήτη: Κρούσματα κοκκύτη εμφανίστηκαν στο Βενιζέλειο

 
Το τελευταίο διάστημα μόνο στο Ηράκλειο έχουν εντοπιστεί και νοσηλευτεί δυο βρέφη

Ενημερώθηκε: 17/01/17 - 17:56

Λίγους μήνες μετά την είδηση πως ένα βρέφος 50 μόλις ημερών πέθανε από κοκκύτη στο Παιδιατρικό Κέντρο στην Αθήνα, προβληματισμό δημιουργεί στους γονείς, η είδηση πως το τελευταίο διάστημα, μόνο στο Ηράκλειο, έχουν εντοπιστεί και νοσηλευτεί δυο βρέφη με συμπτώματα της νόσου.

Συγκεκριμένα, κατά τη περίοδο των εορτών, ένα βρέφος μικρότερο των τεσσάρων μηνών, εισήχθη στην παιδιατρική του Βενιζελείου σε σοβαρή κατάσταση, «χτυπημένο» από κοκκύτη και μάλιστα χρειάστηκε η νοσηλεία του για περισσότερες από 15 ημέρες.

Παράλληλα, αυτή την ώρα νοσηλεύεται στην ίδια κλινική ένα επίσης βρέφος τεσσάρων μηνών με συμπτώματα κοκκύτη.

ο

Στο μεν πρώτο περιστατικό, το βρέφος δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, καθώς η μητέρα, νέα μαμά, θεωρώντας το «βαρύ» για την ηλικία του παιδιού της, είχε αποφασίσει να το κάνει αφού έκλεινε τον 4 μήνα, ενώ στο δεύτερο περιστατικό το βρέφος έχει ήδη εμβολιαστεί με την α' δόση.

Υπενθυμίζεται πως, το εμβόλιο του κοκκύτη χορηγείται είτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου ως τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμα εμβόλια κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες.

Τι είναι ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με το , η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

Χρόνος επώασης

Ο χρόνος επώασης του κοκκύτη κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).

Περίοδος μεταδοτικότητας

Ο κοκκύτης έχει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Οι πάσχοντες από κοκκύτη είναι περισσότερο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου καθώς και τις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα (περίπου 21 ημέρες) ενώ κάποια άτομα ιδιαίτερα παιδιά που έχουν θετική καλλιέργεια για αρκετές εβδομάδες παραμένουν μεταδοτικά για μεγαλύτερη περίοδο.

Μετά σταδιακά η μεταδοτικότητα μειώνεται και γίνεται ασήμαντη σε 3 εβδομάδες περίπου παρά την επιμονή παροξυσμικού βήχα με συριγμό. Εάν γίνει έναρξη αγωγής με μακρολίδες οι ασθενείς παύουν να είναι μεταδοτικοί 5 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής.

Που οφείλονται τα κρούσματα

Σε πρόσφατη σχετική μελέτη, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι υπάρχουν ανεμβολίαστοι θύλακες στον πληθυσμό, καθώς και ότι η εμφάνιση κρουσμάτων κοκκύτη οφείλεται επίσης στην εξασθένηση της φυσικής ανοσίας μετά τη λοίμωξη και στην ανοσία μετά τον εμβολιασμό, στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν τα επαναληπτικά εμβόλια αλλά και στο ότι αρκετοί επιλέγουν να μην εμβολιάζονται, λόγω της αντιεμβολιαστικής τους ιδεολογίας.

Σχετικά με την αντιεμβολιαστική στάση των γονέων που έχει επικρατήσει να ονομάζεται « αντιεμβολιαστικό κίνημα» σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2016, στο ιατρικό περιοδικό «EbioMedicine», με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του ImperialCollege του Λονδίνου.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια.

Πηγή:neakriti.gr


Σχετικά Θέματα:

Τέσσερα νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Καματερό-Πεντάχρονο αγοράκι στο νοσοκομείο

Δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγίτιδα στο Ζεφύρι