«Η κατάσταση στον κόσμο της Ορθόδοξης οικογένειας είναι σήμερα κρίσιμη. Η κρίση στον κόσμο της Ορθοδοξίας προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης". Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ιλαρίων σε συνέντευξη στο Ria Novosti, επιτίθεται για μια ακόμη φορά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για της σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας
Ο Ιλαρίων δεν έκρυψε την έντονη αντιθεσή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο κατηγόρησε εκ νέου για το σχίσμα, συνεχάρη εκείνα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες που παρά τις πιέσεις δεν αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, Σχισματική για τη Μόσχα, ενώ αναφέρθηκε και στους Μητροπολίτες της Ελληνικής και της Κυπριακής Εκκλησίας, που δεν υπάκουσαν στις αποφάσεις των Αρχιεπισκόπων τους.
Όπως έιπε, «η κατάσταση στον κόσμο της Ορθόδοξης οικογένειας είναι σήμερα κρίσιμη. Η κρίση στον κόσμο της Ορθοδοξίας προκλήθηκε εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Η νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος και η απόκτηση του καθεστώτος της αυτοκεφαλίας δεν επανένωσαν τους Ορθόδοξους της Ουκρανίας, όπως υποσχέθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
»Αντιθέτως, η διαίρεση που υπήρχε σε μια χώρα αρχίζει τώρα να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Παρά την κολοσσιαία πολιτική πίεση από εξωτερικές δυνάμεις, οι περισσότερες τοπικές εκκλησίες αρνούνται να αναγνωρίσουν το ουκρανικό σχίσμα.
»Ακόμη και σε εκείνες τις λίγες Εκκλησίες όπου οι επικεφαλής αναγνώρισαν τους σχισματικούς: στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια, την Κύπρο, ένα σημαντικό μέρος της ιεραρχίας δεν συμφώνησε με αυτήν την απόφαση, και οι ιεράρχες, ακόμη και εκείνοι που αναγνώρισαν τη νέα «εκκλησία», αποφεύγουν να επικοινωνήσουν με τους σχισματικούς.
»Με τη σειρά της, η Ρωσική Εκκλησία αναγκάστηκε, όπως απαιτούν οι κανόνες, να τερματίσει την κοινωνία με εκείνους τους Πατριάρχες και τους ιεράρχες που αναγνώρισαν το σχίσμα.
»Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι είναι ο ανώτατος διαιτητής στις διαφορές μεταξύ τοπικών εκκλησιών.
»Όμως, κατά τη συζήτηση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, δεν μπορεί να ενεργήσει υπό αυτήν την ιδιότητα ή πρόεδρος: είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά του.
Nemo judex in causa sua (κανείς δεν είναι δικαστής στην υπόθεσή του), λέει η αρχαία αρχή του ρωμαϊκού νόμου, η οποία εφαρμόζεται πλήρως στον εκκλησιαστικό νόμο».
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας δέν έκρυψε την αγωνία του για την κατάσχεση ορθοδόξων ναών στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2014 και το 2019, επί των τελευταίων ημερών του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο γνώρισαν την μεγαλύτερη ακμή της.
Τέλος, ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κατηγόρησε τη Δύση, πως προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, ως μέσου περιορισμού της Ρωσίας.