Τη συμμετοχή σε διεθνή δύναμη προστασίας για τη Γάζα εξετάζει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

 
Germany

Ενημερώθηκε: 03/06/24 - 16:32

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) εξετάζει το ενδεχόμενο η χώρα της να συμμετάσχει σε μια διεθνή δύναμη προστασίας για τη Γάζα, όπως είχε ζητήσει προηγουμένως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στα μέσα Μαΐου, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε τη σύσταση δύναμης προστασίας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ η Μπέρμποκ ήταν αρχικά απρόθυμη να υποστηρίξει την ιδέα χωρίς εκεχειρία, τώρα υπογράμμισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας.

«Εάν τώρα χρειάζεται μια διεθνής δύναμη προστασίας για να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί τελικά η ειρήνη, αυτή είναι και η δική μας αποστολή», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων το Σάββατο.

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί περισσότερα από την ανοικοδόμηση, δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να επιδιωχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Ουκρανία.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο τριών σταδίων για τη Γάζα, ξεκινώντας με μια άμεση εκεχειρία έξι εβδομάδων που θα προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ακολουθήσει η απελευθέρωση ευάλωτων ομάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα φυλακισμένους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, το τελικό στάδιο είναι η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Και σε αυτό ακριβώς θα συμβάλει η Γερμανία σύμφωνα με την Μπέρμποκ, να υποστηρίξει μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

Την Κυριακή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την υποστήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η γερμανική κυβέρνηση προσχωρεί στην έκκληση της Ουάσινγκτον: Με την ισραηλινή προσφορά, υπάρχει πλέον μια απτή προοπτική τερματισμού των συγκρούσεων και του πολέμου», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Την ίδια ημέρα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε τη συμφωνία-πλαίσιο.

Είναι «μια συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε – Δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Νετανιάχου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Οφίρ Φολκ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ